вівторок, 20 травня 2008 07:14

20 травня Костянтин Великий скликав у місті Нікея перший Вселенський собор

325 — римський імператор Костянтин Великий скликав у місті Нікея (нині місто Ізнік у Туреччині) перший Вселенський собор. На Соборі, що тривав понад 2 місяці, були присутні 318 єпископів із церков Сходу та Заходу. Вони засудили єресі, визначили день святкування Великодня — першу неділю після першої весняної повні, а також уклали Символ Віри — короткий виклад християнських догматів.


1506 — на 55-му році життя помер мореплавець, першовідкривач Америки Христофор Колумб. Він пішов  із життя з вірою, що дійсно відкрив західний морський шлях до Азії. Велике значення відкриттів Колумба для Іспанії було визнано лише в середині XVI ст., коли після завоювання Мексики, Перу та країн на півночі Анд до Європи потяглися кораблі, наповнені золотом та сріблом. Мореплавець похований у Кафедральному соборі іспанського міста Севілья.


1961 — львівський обласний суд засудив правозахисника Левка Лук"яненка (народився 1928-го) до розстрілу за "виношування ідеї відриву УРСР від СРСР, підрив авторитету КПРС, зведення наклепів на теорію марксизму-ленінізму". Через 72 доби Верховний Суд замінив розстріл на 15 років позбавлення волі.

Зараз ви читаєте новину «20 травня Костянтин Великий скликав у місті Нікея перший Вселенський собор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі