четвер, 19 серпня 2010 19:25

20 серпня

1772 — у Москві відбулися урочистості з нагоди "вынутия земли" — початку риття котловану під новий Великий Кремлівський палац. Його проектування та будівництво імператриця Катерина II доручила 35-річному Василю Баженову, одному з основоположників російського архітектурного класицизму. За рік через брак коштів роботи призупинили. А 1775-го взагалі припинили: придушення повстання Пугачова та російсько-турецька війна 1768–1774 років вичерпали скарбницю. Баженов був задумав тоді цілковите перепланування Кремля, зі знесенням багатьох давніх споруд. А так — котлован цариця розпорядилася засипати, а вже розібрану з боку набережної кремлівську стіну — звести наново.

1940 — агент НКВС Рамон Меркадер уранці прийшов до Льва Троцького, який жив у політичному вигнанні в Мехіко. Нібито хотів показати свій рукопис. Троцький сів його читати. У цей час Меркадер ударив його по голові сокиркою-льодорубом, яку проніс під плащем. Рана була 7 см завглибшки, та Троцький прожив іще майже добу. Смертельний вирок йому виніс Сталін.

1979 — до Нового Роздолу на Львівщині прибув гігантський автопоїзд завдовжки 8 км з устаткуванням для місцевого виробничого об"єднання "Сірка". За масштабами та складністю організації перевезень такий рейс був перший у Радянському Союзі. Учасники операції "Сірка" подолали 420 км траси — із Бреста в Білорусі — за дев"ять днів. Усі 200 з гаком машин прибули до Нового Роздолу технічно справними.
Зараз ви читаєте новину «20 серпня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі