четвер, 15 листопада 2012 11:23

З України можуть зникнути 136 лікарських препаратів, які не мають вітчизняних аналогів

З України можуть зникнути 136 лікарських препаратів, які не мають вітчизняних аналогів
Фото: censor.net.ua

З 1 січня з українських аптек може зникнути 136 лікарських препаратів, що не мають аналогів на українському ринку.

Про це заявив голова Держслужби з лікарських засобів Олексій Соловйов, пише "Комерсант-Україна".

"Кількість ліків, які можуть бути замінені українськими аналогами, набагато вище - 1300", - сказав Соловйов.

За словами голови, фармвиробники досі не подали заявки для підтвердження міжнародних сертифікатів виробництва GMP.

"Мова йде про такі компанії, як Teva (5-е місце по продажах в Україні в 2011 році), Actavis (15-е), STADA (22-е), Bionorica (27-е), Orion Pharma і Sopharma", - зазначив Соловйов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарські препарати для гіпертоніків подешевшають на 10%

"До цих пір підтвердження відомства не було потрібно. Станом на минулий вівторок у службу було подано 940 заявок, з них 600 заявок задоволені, решта досі обробляються", - пише видання.

"Ми не подавали заявки по тим заводам, які не присутні в країнах PIC/S. Тому з наступного року ми не зможемо завозити в Україну до десяти лікарських препаратів", - говорить заступник гендиректора STADA CIS Іван Глушков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Витрати на антибіотики зростуть вп'ятеро

Він пояснює це тим, що обсяг продукції, виробленої на контрактних заводах для компанії STADA, відносно невеликий. Наприклад, завод в Японії випускає кілька сотень мільйонів упаковок в рік, з них в Україну відправляється близько 10 тис упаковок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В онкодиспансері великі черги

"Заради таких обсягів завод не буде витрачати інвестиції для приведення своїх стандартів до стандартів ЄС", - сказав він.

За словами виконавчого директора асоціації міжнародних фармвиробників Володимира Ігнатова, для того щоб сертифікувати ті підприємства, в яких досі не було перевірок GMP, потрібно як мінімум півроку.

Нагадаємо, з 1 січня набуває чинності постанова Кабміну, згідно з якою на територію України можуть ввозитись тільки ті лікарські засоби, які мають підтверджений Держлікслужбою сертифікат якості GMP.

 

Зараз ви читаєте новину «З України можуть зникнути 136 лікарських препаратів, які не мають вітчизняних аналогів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі