понеділок, 22 жовтня 2012 15:35

З книги діставали цукерки: київський музей показав артбуки
12

Фото: Фото: Тарас Подолян

21 жовтня у столичному музеї книги і друкарства, що на території Києво-Печерської лаври, закінчилася виставка артбуків "Книга художника". Тут показували більше 30 книг в незвичному оформленні.

"Артбук - це витвір сучасного мистецтва. Художник робить книги, що виходять за межі  усіх відомих стандартів. Він задає книзі незвичної, нової форми. Автор може робити все, що підказує фантазія. При цьому слід дотримуватися одного правила: форма має відповідати змісту", - розповіла кореспонденту Gazeta.ua куратор виставки Олена Поліщук.

Під виставку виділили один зал музею. Першою від входу стоїть артбук Поліни Дорошенко. Вона створила його за мотивами вірша Деніела Хармса "День". Це - велика розмальована гора, що крутиться навколо своєї осі. З одного боку на ній зображені будинки і корови, з іншого - пляж, на якому засмагають жінки. Вони кріпляться до гори за допомогою липучок. Їх можна переміщувати.

"Викладач національної академії образотворчого мистецтва й архітектури Ірина Озаринська запропонувала своїм студентам створити артбуки за одним твором. За основу вони взяли вірш Деніела Хармса "День". Робота Поліни Дорошенко найцікавіша. Для виготовлення гори вона використала металевий каркас і поролон, зверху обшила все тканиною. Біля цього експонату завжди збирається найбільше відвідувачів. Всім хочеться покрутити гору і  погратися прикріпленими ляльками", - розповіла Олена Поліщук.

З одного боку гори помітний невеликий розріз. У нього можна засунути руку.

"В день відкриття авторка насипала туди цукерок. Всі, хто спробував засунути руку всередину, отримував винагороду. Та ласощі швидко скінчилися. Тепер там нічого немає", - пояснила куратор.

На виставці показували книги з металу, тканини, валяної шерсті і дощок.

"Спочатку відвідувачі думають, що потрапили на скульптурну виставку. Коли розуміють, що це книги, дивуються. Багатьом сподобалася книга "Звірі" Оксани Тригуб. Її авторка зробила із войлоку. Фігурки звірів теж виконала із цього матеріалу, але іншого кольору. Ця книга утилітарна. Якщо дитина під час читання засне, то книга стане чудовою подушкою", - сказала Олена Поліщук.

Зараз ви читаєте новину «З книги діставали цукерки: київський музей показав артбуки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі