неділя, 30 серпня 2020 15:35

Вчений і переселенець з Донецька Ігор Козловський врятував від окупантів 7 кілограмів книг з власної бібліотеки

Автор: Тарас Подолян
  "Більшість людей не вміють відповідати на запитання "навіщо". Всі відповідають на запитаня "чому". "Чому" пов'язане з вашим минулим. Але потрібно змінюватися" - каже Ігор Козловський
"Більшість людей не вміють відповідати на запитання "навіщо". Всі відповідають на запитаня "чому". "Чому" пов'язане з вашим минулим. Але потрібно змінюватися" - каже Ігор Козловський

Вчений, філософ і релігієзнавець, колишні донеччанин, Ігор Козловський залишив на малій батьківщині книгозбірню в майже 10 тисяч книжок. Вивезти з окупованої території його родичам вдалося 7 кілограмів книг. Про це він розповів Gazeta.ua.

"У мене вдома залишилася велика частина моєї бібліотеки, в якій було більше 10 тисяч книжок. В дитинстві за день я прочитував по дві книжки. За тиждень традиційно - 14 книжок мінімум. У кожному періоді були знакові книжки, які формували мене. Був козацький період, коли я прочитав все, що видавалося тоді про козаччину, починаючи від Старицького, закінчуючи Іваном Ле. Був період, коли читав пригодницьку літературу - від Майн Ріда. Прочитав усі томи Джека Лондона і Олександра Гріна. Книжки були моїми партнерами певною мірою. Я не просто читав, а водночас досліджував щось. Працював з картою, якщо описувалася певна територія, я подорожував внутрішньо. Коли я приїхав у штат Міссурі в США і пройшов місцями Тома Сойєра, я впізнавав їх і відчував радість від того, що я абсолютно вірно спроектував ту реальність у своїй уяві.

Якщо у книзі описується якась страва, я її повинен приготувати і з'їсти, щоб синхронізувати свої відчуття з героями

Якщо у книзі описується якась страва, я її повинен приготувати і з'їсти, щоб синхронізувати свої відчуття з героями. Коли читав лекції студентам у свій час про китайську чи японську культуру, ми завершували їх приготуванням традиційних для цього регіону страв, щоб вони знали цю культуру ще й на смак і аромат.

Автор: Facebook
  Чайна церемонія
Чайна церемонія

Є в мене, наприклад, книга, яка описує світ фініків на земній кулі. Там безліч різних рецептів різних традицій. Або, наприклад, я цілий рік читав курс лекцій "Плови" - охопив більше 400 рецептів різних традицій. Щоб люди розуміли різницю між наприклад, душамбінським і самаркандським пловом, різницю між центральноазійським пловом і пловами іранським і азербайджанським. Різниця суттєва. В азербайджанському плові нонсенсом є морква – бо для них вона страву примітивізує, на фоні тонкого смаку й аромату тієї ж шафранової води, яку туди додають. А для ферганського плову морква обов'язкова. Це захоплююча історія і водночас культурологічна релігієзнавча подорож у світ натуропатії і харчової сировини.

Мене дивують деякі люди, які приїжджають, наприклад, в Емірати чи в Непал і шукають знайомі страви. Я бачив людей, яким пропонують персики фломбе, а вони хотіли б знову смажену картоплю або борщ. Або я бачив американців, які в Катманду пили кока колу. Навіщо?", - дивується вчений.

Автор: Facebook
  Ігор Козловський під час археологічних розкопок  у Харківській області в 1976 році
Ігор Козловський під час археологічних розкопок у Харківській області в 1976 році

"Більшість людей не вміють відповідати на запитання "навіщо". Всі відповідають на запитаня "чому". "Чому" пов'язане з вашим минулим. Але потрібно змінюватися. Ти ж подорожуєш навіщось, ти хочеш внести щось нове свій світогляд. Якщо ти не маєш такої мети, тоді який сенс у твоїй подорожі? "Навіщо" відповідає на сенсові питання. Яка в цьому місія? Що ти хочеш пізнати? Інакше людина нічого не пізнає. Вона знову задовольняє свої примітивні потреби, стереотипи, які вже давно сформувалися. І тоді вона вже не проект, а капсульована, запакована, законсервована істота, яка втратила сенси свого існування. Просто задовольняє себе. Він стоїть і курить цигарки – задовольняє свого внутрішнього шайтана. А навіщо він це робить, він не зможе відповісти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні запустили "Netflix для книжок"

Частину домашньої бібліотеки Ігоря Козловського з ризком вдалося вивезти до Києва, однак тут немає житла, щоб усі ці книги розгорнути - каже він.

Автор: Facebook
 

"Моя дружина разом з друзями частково вивезли бібліотеку - 7 кілограмів книжок, але ж багато і залишилися. Вивозили автівками, якось провозили через блок-пости. Такий подвиг зробили. Не всі книжки я можу розгорнути. Вдома залишилася квартира. А тут, ми, переселенці, не маємо де жити. Ти не можеш навіть повноцінно розгорнути свою бібліотеку".

Київська молодіжна бібліотека відкриває безкоштовні курси з української мови.

"Якщо ви бажаєте познайомитися з історією мови, опанувати Новий правопис та культуру мови, відкрити для себе цікаві випадки написання слів, слововживання та наголошення - приєднуйтеся до нас!" - йдеться в повідомленні у Facebook.

Для соціального дистанціювання у групи входитиме до 6 осіб.

Зараз ви читаєте новину «Вчений і переселенець з Донецька Ігор Козловський врятував від окупантів 7 кілограмів книг з власної бібліотеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі