пʼятниця, 06 травня 2022 00:08

У "Софії Київській" відновили реставрацію панно "Місто на семи пагорбах" 1986 року
6

Реставратори Національного заповідника "Софії Київської" знову почали працювати над відновленням панно "Місто на семи пагорбах", яке у 2020 демонтували з готелю "Турист".

Про це повідомив у Facebook заступник генерального директора у Національний заповідник "Софія Київська" Вадим Кириленко.

"Після двомісячної перерви відновили реставрацію панно "Місто на семи пагорбах". Панно було створене відомою українською керамісткою Галиною Севрук та незадовго до початку війни поповнило музейний фонд заповідника", - написав Кириленко.

Над реставрацією працюють художники Анатолій Остапчук і Кіра Петрачек.

У Софії Київській продовжують відновлювати унікальне панно "Місто на семи пагорбах"
Фото: Facebook
У Софії Київській продовжують відновлювати унікальне панно "Місто на семи пагорбах"
У Софії Київській продовжують відновлювати унікальне панно "Місто на семи пагорбах"
У Софії Київській продовжують відновлювати унікальне панно "Місто на семи пагорбах"
У Софії Київській продовжують відновлювати унікальне панно "Місто на семи пагорбах"

Панно, яке створила відома мисткиня монументалістка Галина Севрук, має висоту майже три метри, а довжина сягає близько шести метрів. Твір виконаний з кераміки з додаванням поливи, емалі та скла. Деякі із деталей важать близько 5-7 кілограм.

На ньому зображений період розквіту Київської Русі та її столиці – Києва. Серед великої кількості деталей та постатей тут можна побачити князя Ярослава Мудрого з донькою Анною, княгиню Ольгу, Агапіта Печерського, літописців й іконописців, зодчих і військових та киян в оточенні величних святинь та храмів.

Із 1986 до жовтня 2020 року панно прикрашало інтер'єр столичного готелю "Турист" неподалік метро "Лівобережна". Під час ремонту в готелі керівництво вирішило демонтувати артоб'єкт, який, за словами представників готелю, не вписувався в інтер'єр.

Після демонтажу з фойє готелю 8 жовтня 2020 витвір мистецтва перевезли на склад "Туриста". Щоби упевнитись, що панно не має суттєвих ушкоджень - до готелю навідувались мистецтвознавиця Євгенія Моляр та авторка твору Галина Севрук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ватикан відкриє віртуальну галерею з предметами мистецтва

Тоді забрати витвір мистецтва погодилась адміністрація Національного заповідника "Софія Київська". За словами реставраторів, ця подія є знаковою, адже саме тут "народився" витвір мистецтва близько 40 років тому.

Твір мають перенести до майбутнього музею керамічної лабораторії Ніни Федорової, який планується відкрити на території заповідника "Софія Київська". До сьогодні там збереглося приміщення лабораторії, в якому 30 років працювала Галина Севрук.

Роботи з відновлення горельєфу розпочалися ще наприкінці червня 2021 року, а у листопаді перші фрагменти були змонтовані у виставковій залі. Наразі вже відреставрували більшу частину скульптури. Згодом її можна буде побачити у виставковій залі консисторії Софії Київської.

Севрук Галина Сильвестрівна – скульпторка-монументалістка, керамістка, живописиця, членкиня Спілки художників України, лауреатка премії Української асоціації незалежної творчої інтелігенції ім. В. Стуса, премії ім. митрополита А. Шептицького. Стояла біля витоків Клубу творчої молоді "Сучасник", де спілкувалась з шестидесятниками – Іваном Світличним, Василем Симоненко, Аллою Горською, Людмилою Семикіною, Василем Стусом, Євгеном Сверстюком, В'ячеславом Чорноволом, Іваном Дзюбою, В'ячеславом Кушніром та іншими. Брала активну участь у проведенні вечорів, присвячених репресованим діячам культури, відмовивилася портретувати партійних діячів. У 1964-1985 роках працювала в керамічній майстерні Академії архітектури, де перейнялася ідеалами діячів "Розстріляного відродження". Там вона створила перший керамічний твір – "Плач Ярославни". Разом із іншими митцями у 1964 році до 150-річчя Тараса Шевченка виконала ескізи до вітража в Червоному корпусі Київського університету "Шевченко. Мати", обрамлений рядком поета "Возвеличу малих отих рабів німих". Вітраж і стелу "Дерево життя" було знищено. У 1968 році Севрук була однією із підписантів "Листа-протесту 139" – звернення проти репресій представників української інтелигенції. Через це була виключена із Спілки художників України. Протягом 20 років її творів не приймали художні виставки і не експонували в музеях. З кінця 1970-х повернулась до роботи над монументальними полотнами. 1989 року Галину Севрук відновлюють у Спілці художників України. Доробок мисткині налічує понад 500 камерних керамічних творів на теми з історії України, понад 30 монументальних керамічних панно в різних архітектурних пам'ятках Києва, Чернігова, Одеси. Померла Галина Севрук 13 лютого 2022 на 92-му році життя.

Зараз ви читаєте новину «У "Софії Київській" відновили реставрацію панно "Місто на семи пагорбах" 1986 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі