середа, 20 травня 2015 13:53

В Одесі покажуть відреставровані фільми братів Люм'єр

В Одесі покажуть відреставровані фільми братів Люм'єр

Слідом за Канською прем'єрою відреставровані короткометражки піонерів кінематографа братів Луї та Огюста Люм'єр - покажуть в Одесі - заявила дирекція ОМКФ на офіційному коктейлі-презентації 6-го Одеського міжнародного кінофестивалю в Каннах. 

17 травня в Каннах триб'ютом братів Люм'єр відзначили ювілей кінематографа - 120 років з дня першого публічного сеансу в паризькому салоні "Гран-кафе". В добірку спеціальної програми "Люм'єр!" увійшли 110 унікальних картин, знятих братами Люм'єр та операторами їх студії з 1895 по 1905 в різних країнах світу - від Франції до США і В'єтнаму. Цифровий реставрацією фільмів у форматі 4К протягом 5 років займався Інститут Люм'єр в Ліоні.

Хронометраж кожної з чорно-білих короткометражок становить не більше 50 секунд. Фільми саме такої тривалості дозволяла створювати камера "Сінематограф", винайдена братами Люм'єр 120 років тому і дала назву новому виду мистецтва. Серед хрестоматійних роликів таких, як "Вихід робітників з фабрики" і "Сніданок дитини", були вперше представлені невідомі роботи родоначальників кінематографа.

Ретроспективний альманах був показаний з живим коментарем Тьєррі Фремо, генерального директора Каннського МКФ і директора Інституту Люм'єр. Спеціальними гостями заходу стали відомі брати-режисери: бельгійці Дарденни, італійці Тавіані та голови журі Каннського фестивалю - американці Коени.

На 6-му Одеському МКФ пройде один з перших після Канської презентації міжнародних показів програми "Люм'єр!".

"Ці фільми - безцінна культурна спадщина. Представляючи витоки історії кіно, вони при цьому є на диво сучасними і актуальними. Крім того, це рідкісні хроніки, що відобразили життя на межі 19-го і 20-го століть. Це велика честь для нас відзначити 120-й день народження кінематографа омажем великим братам Люм'єр" - прокоментував добірку програмний директор ОМКФ Антельм Відо.

Зараз ви читаєте новину «В Одесі покажуть відреставровані фільми братів Люм'єр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі