середа, 11 квітня 2012 13:20

"В Кабміні завелась миша, яка починає прокручувати схеми" - екс-директор художнього музею

"В Кабміні завелась миша, яка починає прокручувати схеми" - екс-директор художнього музею
Фото з сайту newsfiber.com

5 квітня, Міністр культури Михайло Кулиняк прийшов у кабінет директора Національного художнього музею і зачитав наказ про звільнення директора Анатолія Мельника. Причиною звільнення зазначені невиконання музеєм плану по кількості відвідувачі та незадовільні умови зберігання ікон.

"Музеї - не планові господарства, - говорить екс-директор художнього музею Анатолій Мельник, - про які плани може йти мова? Міністр не правильно висловлюється, що ікони зруйновані. Було пошкоджено 14 творів, які вже сьогодні відреставровані. І це ми підіймали питання, не міністерство культури. Ми зверталися до нього, що потрібно давати кошти на заклади, які потребують реставрації та реконструкції, а не на Венеціанську бієнале по 8 млн.".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Полтаві відкрили виставку 3-D картин

Анатолій Мельник запевняє, що саме з вини Міністерства культури музей зараз знаходиться в аварійному стані й картини не можуть зберігати за всіма стандартами:

"Є три укази Президента щодо музею, там чітко зазначено, що в таких умовах музей не може функціонувати й потребує капітальної реставрації. Музей знаходиться в аварійному стані, жодна умова не відповідає нормам збереження, ми не можемо повноцінно працювати цілий рік. Зимою температура падає в залах до 8 градусів, а влітку підіймається до 40 градусів. Уже минув рік після указів і нічого не відбувається. Була постанова Кабміну, було доручення Міністерству культури, але нічого не виконано. Ми постійно звертались про виділення коштів, з 2008 року музей не фінансується, тільки виплачується заробітна плата. Коли Кулиняк говорить про якісь мільйони, я не знаю, що він має на увазі. Єдина допомога - він обіцяв дати свій обігрівач, аби обігріти приміщення музею. То я не розумію, про яку модернізацію йдеться взагалі. Якщо він впевнений, що своїм обігрівачем він вирішить проблему з мікрокліматом, що суперечить будь-яким правилам пожежної безпеки- включати будь-які електричні прилади, які не передбачені за проектом. І хотів би я подивитися, який треба мати обігрівач, аби зігріти таку площу?" - каже екс-директор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картину "В'їзд Богдана Хмельницького до Києва 1649 року" художник Микола Івасюк творив два десятиліття

Своє ж звільнення Мельник пов'язує з тим, що неодноразово публічно заявляв, що в Кабміні зникли картини, вартістю в сто тисяч гривень, відомого українського імпресіоніста Миколи Глущенка.

"Музею експертиза не потрібна, там і неозброєним оком видно, що то не Глущенко. Експертизу проводив Кабмін. Мінкультури створило такий наказ, я думаю її дійсно потрібно провести, якщо Кабмін сумнівається. Коли я говорю про зникнення картин, я не маю на увазі, що до цього причетні самі урядовці. Думаю, там завелася якась миша, яка там починає прокручувати схеми. Там є господарський відділ, от хай вони роблять ці експертизи й переконуються оригінали то, чи ні. Ми в цьому впевнені, і в нас одне бажання - повернути твори до музею, а не вести війну з владою. Думаю, виною мого звільнення є сукупність різних факторів, - пояснює Мельник, - я постійно говорив про те, що потрібно елементарно виконати указ Президента. Там йшлося і про виділення земельної ділянки для музею. Але не можемо землю затвердити по сьогоднішній день. Навколо музею стоять автомобільні парковки і хтось лобіює у Київраді, аби цю землю музею не виділили".

Зараз ви читаєте новину «"В Кабміні завелась миша, яка починає прокручувати схеми" - екс-директор художнього музею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі