понеділок, 06 травня 2013 18:53

У Черкасах освятили скульптуру Диво-птаха
8

Фото: Фото Інни ІЩУК

У Черкасах презентували скульптуру Диво-птаха, створену в межах всеукраїнського проекту "Парад вишиванок", який відбудеться у Києві 24 серпня. На відкритті черкащани співали веснянки, гаївки й водили хороводи. Розпочалося відкриття з освячення скульптури, яке здійснив отець Юліан.

"Я дуже радію, що сьогодні вперше у Черкасах відроджується оця давня українська традиція, яка походить ще навіть від дохристиянських часів. Це зустрічання весни, радості, - сказав отець після молитви. - Минулого року ми освячували писанку, цього року – птаха. Це не просто скульптура, це ніби писанка, тільки пішов розвиток трохи далі – писанка перетворилася в птаха. А птах – це символ святого духа, благодаті божої, любові".

Розпис чотириметрового птаха тривав один місяць. Виконала його черкаська мисткиня, лялькарка Ольга Бердник-Отнякіна. До створення візерунку залучили 130 дітей.

"Таку велику скульптуру розмальовувала вперше, маленьких зробила тисячу. Створення дивозвірів – це тематика моєї творчості, тому я не здивувалася, що таку роботу доручили мені. Спочатку я зробила маленьку керамічну пташечку на 20 сантиметрів і розписала її. Але розпис відрізняється, тому що велика форма диктує свої закони, - розповіла художниця. -  У Черкащини немає свого унікального орнаменту. Черкащина – це утворення штучне, бо складене з декількох регіонів: з Поділля, Полтавщини, Київщини. Усі ці регіони мали свої особливості у мистецтві. Тому було складно з орнаментом і я пішла таким способом: спершу узяла малюнки діток. Бо там можна побачити ті первинні архетипи свідомості, які закладені в кожному. Також я ознайомилася із колористикою нашого майстра земляка Макара Мухи – у нього вона жовтогаряча-фіолетова. Це гармонійний контраст, тому такі кольори і я використала для птаха. Використала розписи писанок, елементи вишивки й утворили такий арт-об'єкт".

Диво-птах перебуватиме до Дня Незалежності в Черкасах, потім поїде до Києва, а звідти в парк Святого Миколая, що в селищі Пістинь Івано-Франківської області.

 

Зараз ви читаєте новину «У Черкасах освятили скульптуру Диво-птаха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі