пʼятниця, 15 червня 2012 12:06

Українську експедицію через Атлантику описали в книзі
6

Подорож тривала із 28 листопада 2008 року по 6 січня 2009-го
Фото: Фото: Світлана Корженко
За словами мандрівників, найбільше їх мучила спрага
Разрешить написание латиницей
Голтіс, командор групи, не їв 14 днів
Після презентації влаштували благодійний аукціон
"Перед очима була мама, яка бігала за мною з тарілкою супу чи каші", - каже командор

14 червня у столичному культурно-освітньому центрі "Майстер Клас" відбулася презентація книжки "По пути Колумба. Через Атлантику без еды и воды". В ній йдеться про 40-денну експедицію через Атлантичний океан української команди EQUITES.

"Подорож тривала із 28 листопада 2008 року по 6 січня 2009-го. Лікарі кажуть, що людина не може прожити без води більше 3 днів. Ми вирішили довести протилежне. Костянтин Могильник та Андрій Супрун з нашої команди не пили воду 7 днів. Я витримав 14. Дійшли висновку, що люди в екстремальних ситуаціях помирають не від відсутності води чи їжі, а від страху. Знання цього допоможе багатьом людям, які опинилися в небезпеці", - розповів на презентації книжки Ґолтіс (Володимир Вукста), командор групи "Еквітес".

"Всі 40 днів ми голодували. Впродовж експерименту я схуд на 20 кілограмів, Костя на 12, Андрій на 16, 4. На десятий день голодування постарів на 20 років. Ледве стримувався, коли інші хлопці з нашої команди їли. Перед очима була мама, яка бігала за мною з тарілкою супу чи каші. Та найбільше хотілося води", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Італійський журналіст презентував книгу про Україну

Книга — бортовий журнал експедиції. Вона складається з двох щоденників: учасника експерименту Костянтина Могильники та корабельного лікаря Адріаана ван дер Варта. Книга має 212 сторінок, в ній розміщені близько 50 фотографії з експедиції.

"Наші щоденники полярно відрізняються. Я описував свої враження і відчуття, лікар — писав медичний звіт про наш стан. Раніше він думав, що без води людина може прожити не більше 3 днів. Після нашого експерименту сказав, що всі медичні книги слід переписати", - розповів Костянтин Могильник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна в уяві голландців — як для вас сільський Азербайджан"

Після презентації влаштували благодійний аукціон. Бортовий термометр яхти "Гаруди", на якій екстремали подолала Атлантичний океан, продали за 350 доларів. Бандану Ґолтіса купили за 500 євро. Виручені гроші підуть на благодійний проект Миколи Подрезана "Планета Земля — погляд з інвалідного візка".

Книга вийшла у київському видавництві "Лотос" 3-тисячним накладом. В книгарнях вона коштує 70 грн.

Зараз ви читаєте новину «Українську експедицію через Атлантику описали в книзі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі