середа, 16 жовтня 2013 09:00

Український фільм про "право на автобус" в конкурсі Лейпцизького фестивалю

85 фільмів обрані до конкурсу Міжнародного Лейпцизького фестивалю документального та анімаційного кіно. Україну представлятиме короткометражний документальний фільм "У кутку".

У картині режисера Дмитра Тяжлова розповідається про село Панасівка на Полтавщині, що перебуває на межі зникнення. До них не ходить жоден громадський транспорт. Їздять хіба що на підводі чи конях, не можуть вчасно купити ліки та хліб, отримати медичну допомогу. Мешканка села звертається до влади, аби дізнатися чому скасовано рейсовий автобус до Панасівки. Реакцією влади на інформаційний запит є підписання нового договору зі "старим" перевізником, який роками не виконував умови попередньої угоди...

Фільм також номінували на спеціальний приз Filmpreis Leipziger Ring, яким нагороджують кращий документальний фільм, присвячений темі демократії. Приз надається "Фундацією мирної революції" (Stiftung Friedliche Revolution).

"В кутку" - одна з п'яти новел документального альманаху "Відкритий доступ". Крім цього фільму, до збірки входить - "Межигір'я" (Володимир Тихий), "Афганець" (Дмитро Коновалов), "Школа" (Сергій Андрушко), "Будинок з химерами" (Жанна Довгич).

Дія в альманасі розгортаються після набуття чинності закону " Про доступ до публічної інформації", за прийняття якого протягом кількох років боролися громадські активісти та журналісти. Тому "Відкритий доступ" - це своєрідні хроніки становлення громадянського суспільства через людські історії з різних регіонів України.

Фестиваль у Лейпцигу триватиме 28 жовтня - 3 листопада. На конкурс цього року було надіслано 2150 фільмів з 110 країн світу.

Зараз ви читаєте новину «Український фільм про "право на автобус" в конкурсі Лейпцизького фестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі