субота, 18 січня 2014 14:30

У Вінниці відкрили виставку дукачів, які збирали понад 15 років
23

Фото: Фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК

17 січня у Вінниці розпочала свою роботу виставка "Краса твоя, Україно!", присвячена традиційним прикрасам українських жінок у 18-20 століть – дукачам. Свої приватні колекції показали вінничанин Володимир Козюк та Олег Євпак із Білої Церкви.

"Дукач – прикраса у вигляді монети, оздоблена дорогоцінними та напівдорогоцінними каменями. Його носили на шиї серед намиста. Дукачі говорили про статус жінки. Чим більше низок намиста і дукачів на ньому, тим з багатшої родини жінка. Прикрашали себе ними по святам. Одягали найкращий одяг", - зауважив Олег Євпак.

"Так, це добре видно з фотографій. По ним можна вивчати не тільки прикраси, а й історію побуту. Наприклад є фото з листівки, де родина сидить за столом під іконостасом. По ній можна визначити тодішній уклад життя українців", - додав Володимир Козюк.

Прикраси і фото представляють найрізноманітніші регіони України. Колекцію дукачів Олег Євпак збирав 15 років, а Володимир Козюк фотографії – 20 років.

"Якійсь фото купував, якійсь мені дарували. Тут представлена маленька частинка колекції. Для виставки сам "реанімував" світлини у "Фотошопі". А тоді вже на сучасному принтери віддруковували їх. Спонсором став фонд Володимира Продивуса. Сам би я такої дороговартісної роботи не потягнув", - посміхнувся Козюк.

А Олег Євпак додивився, що на двох ідентичних дукачах зображені різні цариці.

"Монету виготовили в честь коронації Катерини Великої. На одному боці її профіль, на іншому – сцена коронації. Але є дукач, на котрому вибили портрет Єлизавети. Напевне, дукач виготовляв козак, згадав, як Катерина ображала козаків і замість неї зобразив Єлизавету, яка лояльно ставилась до козацтва. Цікаво також, що в період моди на дукачі брали будь-які монети, наприклад, європейські із зображенням королів, а казали, що на них російський цар. Щоб тільки дукачі купували", - зазначив Євпак.

Представники музеїв назвали цю виставку гармонійною, тому що дукачі вдало доповнено світлинами. Відвідувачів привітав колектив "Мокоша", який брав участь у телевізійному проекті "Битва хорів".

Зараз ви читаєте новину «У Вінниці відкрили виставку дукачів, які збирали понад 15 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі