четвер, 16 січня 2014 17:15

У Києві відкрилася виставка гравюр із колекції російського інженера
23

Фото: Фото: Світлана Корженко

16 січня у столичному Російському центрі культури та мистецтв відкрилася виставка гравюр середини 19 століття із колекції росіянина Володимира Бєлікова. Її назвали "Два генія" і присвятили 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка та Михайла Лермонтова.

"Цього року виповнюється 200 років від дня народження двох геніїв слов'янської культури — Тараса Шевченка та Михайла Лермонтова. На цій виставці не було можливості показати повністю їхнє життя і творчість, бо це — безкінечна тема. Мені хотілося занурити глядача  в атмосферу 19 століття. Показати, з ким спілкувалися ці генії, де жили і як творили", - розповів кореспонденту Gazeta.ua  колекціонер Володимир Бєліков.

"Коли підбирав гравюри для цієї виставки, знайшов багато спільного у долях Шевченка і Лермонтова. Обоє народилися в один рік, були сиротами і мали пристрасть до малювання. Та на відміну від Шевченка, який вчився у великого Карла Брюлова, Лермонтов отримав домашню освіту", - додав він.

На виставці показують 130 гравюр. Тут представлена портретна галерея сучасників Шевченка і Лермонтова, пейзажі Києва, Москви та Петербургу.

"З дитинства мені подобалися книги. Вже тоді я мріяв зібрати свою бібліотеку. Гравюри нерозривно пов'язані з книгами, тому їх і почав колекціонувати. За 30 років зібрав 15 тисяч гравюр. Найстаріші датуються 15 століттям", - поділився Володимир Бєліков.

"Старі гравюри купую переважно у букіністичних магазинах та на барахолках. Цього тижня хочу поїхати на Куренівський ринок. Кажуть, там можна знайти щось цікаве.  Коли колекціонуванням займаєшся професійно, не ти шукаєш роботи, а вони знаходять тебе. Сучасні гравюри мені дарують самі художники", - додав колекціонер. Володимир Бєліков — доктор технічних наук, професор. Видав більше 400 наукових праць.

"За освітою я — інженер. Колекціонування — друга половина мого життя", - сказав він. "У цьому заняття мені найбільше подобається спілкуватися із художниками. Завжди здається, що потрапляю в інший світ. Як інженер, завжди маю працювати у колективі, а художники — індивідуалісти. У них інша філософія життя", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «У Києві відкрилася виставка гравюр із колекції російського інженера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі