середа, 12 грудня 2012 14:47

У новому українському фільмі "Іван Сила" Халаджі зубами гнув лом
7

Фото: Фото: facebook.com/IvanSila.StrongIvan

Завершилися зйомки українського дитячого фільму "Іван Сила". На екранах фільм з'явиться вже весною 2013 року.

У картині розповідається історія реального українського силача Івана Фірцака, який в 1928 році офіційно завоював титул найсильнішої людини планети. В основу фільму лягла книжка Олександра Гавроша "Неймовірні пригоди Івана Сили".

Для екрану її адаптували Ігор Письменний та Віктор Андрієнко. Їхній сценарій переміг у конкурсі "Коронація слова" в номінації "Найкращий кіносценарій для дітей". Вони ж, окрім того, є режисерами фільму та зіграли в ньому невеликі ролі.

Фільм отримав стовідсоткову фінансову підтримку держави. Бюджет проекту склав близько 16 мільйонів гривень.

Зйомки "Івана Сили" тривали практично чотири місяці. Дія фільму розгортається в Європі початку 20 століття.

"Відзняли практично всі Чернівці, починаючи від оперного театру і закінчуючи маленькими двориками, - розказує продюсер фільму Володимир Філіппов. - А також знімали в Києві, Кам'янці-Подільському та на Закарпатті - в рідному селі Івана Фірцака - Білкі. Знімали в його рідній хаті, де він жив останні роки свого життя".

Головного героя грає справжній цирковий атлет Дмитро Халаджі. Персонаж Василя Вірастюка протистоїть йому, але в кінці фільму вони стають друзями. Знімається і відомий актор Сергій Романюк, який грає Івана Силу вже в старості.

У фільмі немає декорацій - всі сцени зняті в живих будівлях і справжніх інтер'єрах тієї епохи, в справжній фортеці, в справжньому цирку. Крім того, і всі видовищні та силові трюки Дмитро Халаджі виконував сам.

"Як мінімум було три найважчих трюки. Це коли Дмитра переїжджали автомобілем. Потім трюк "чортова кузня", коли він лежить на гвіздках, а на його грудях розбивають камінь вагою близько 300 кілограм. І звісно, коли Дмитро Халаджі зубами гнув лом. Силач робив усе без дублерів, так як він це робить на циркових виставах. Але ж одна справа в цирку, а інша - в кіно. Хоч ми і знімали на кілька камер та різними планами, все одно доводилося робити по кілька дублів цих трюків. За один знімальний день машина вісім разів переїхала Дмитра. Він не очікував цього, бо це ж велике навантаження", - розказує про знімальний процес Володимир Філіппов.

Одна з найдорожчих сцен у фільмі - це прохід по Чернівцях шестеро ретро-автомобілів.

"Чотири машини ми везли з Києва, і дві - з Польщі, - каже Володимир Філіппов. - Задіяли велику масовку до цієї сцени. Іще мали "дорогу" сцену в оперному театрі, також в Чернівцях. Запросили більше 350 людей для масовки. За сюжетом знімали чемпіонат республіки по підніманню тягарів. Іван Фірцак виграв цей чемпіонат в Празі. Це була одна з перших його перемог".

Зараз українська стрічка "Іван Сила" знаходиться на стадії монтажу. Прем'єрний показ планують на весну 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «У новому українському фільмі "Іван Сила" Халаджі зубами гнув лом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі