понеділок, 12 липня 2021 15:23

У Каннах показали драму про українську гімнастку

На 74-му Міжнародному Каннському кінофестивалі відбулася прем'єра драми "Ольга" спільного виробництва України, Швейцарії та Франції. Фільм бере участь у конкурсній програмі "Тиждень критики".

15-річна українська гімнастка готується до Олімпійських ігор. Тренувальні збори відбуваються у Швейцарії. У цей час на батьківщині спортсменки розпочинається Євромайдан. Її мати-журналістка бере активну участь у Революції гідності, за сюжетом.

Для французького режисера Елі Ґраппа "Ольга" - дебютний повний метр.

"Наприкінці 2015-го я був одним із режисерів документального фільму про оркестр, - розповідає Елі Ґрапп. - "Героїнею була українська скрипалька, яка приїхала у Швейцарію перед Євромайданом. Мене глибоко схвилював її настрій. Була засмучена, переглядаючи фоторепортажі з революційного Києва.

Я побачив зв'язок між різними мотивами, які привабили мене в першому фільмі про балет: показати пристрасть тинейджерки, її силу й раптовий конфлікт між особистим і колективним. Дослідити потенційний зв'язок між географічними й особистими кордонами. Зробити фільм про вигнання, із героїнею, яка розривається між кількома варіантами власної належності та стикається з геополітикою. Як вона примирить особисті бажання з плином історії? Вважаю, що й сьогодні це універсальне питання".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Каннські кінопрем'єри покажуть в Україні

"Підходячи до подій Євромайдану, я спілкувався з українцями: режисером Артемом Юрченком, соціологинею Юлією Шукан, продюсером Сашком Чубком. Для зображення Євромайдану використовували лише відео з телефонів учасників подій, а також роботи документалістів із "Вавилон'13". Мене вразила тілесна міць, колективна рішучість, завзяття, що випромінювали ці кадри".

Автор: Фото: Facebook
  Україно-швейцарський фільм "Ольга" бере участь у конкурсній програмі «Тиждень критики»
Україно-швейцарський фільм "Ольга" бере участь у конкурсній програмі «Тиждень критики»

Основну частину фільму зняли в навчальному закладі для швейцарських спортсменів-олімпійців, розташованому поблизу міста Біль.

"Це вузьке плато просто неба, де зима зачаровує, але й спричиняє тривогу. У фільмі кадри з Євромайдану переплетені з цією тихою первинною природою. Це протистояння спортивної вигаданої історії та політичного документального кіно – саме те, що мізансцена намагається передати у фільмі", - продовжує режисер.

"Також ми знімали у Києві й німецькому Штутгарті".

"Відвідував Україну приблизно 15 разів за три роки, поки тривале розроблення фільму. Я пам'ятаю вечір 20 лютого 2018-го, заходи з ушанування пам'яті загиблих на Майдані. Пішов туди з подругою, режисеркою Марією Кондаковою, і поспілкувався з кількома людьми. Сильні емоції від згадок про цей момент: сум і напруга, марш, який супроводжують сотні поліцейських.

Також запам'ятався фінальний день зйомок у Києві, 2020 року, з усією українською командою. Тоді день народження святкувала виконавиця головної ролі Анастасія Будяшкіна – гімнастка високого рівня, яка вклала у фільм багато особистого".

74-й Каннський міжнародний кінофестиваль триває з 6 до 17 липня. Журі основного конкурсу очолює американський режисер Спайк Лі. У програмі "Спеціальні покази" відбулася прем'єра документального фільму українського режисера Сергія Лозниці "Бабин Яр. Контекст".

Зараз ви читаєте новину «У Каннах показали драму про українську гімнастку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі