неділя, 06 лютого 2022 22:31

"Тіло та Місто": відкрилася виставка сестер Очередько
15

У Києві відкрилась персональна виставка "Тіло та Місто" сестер-художниць, які популярні в Європі. Тетяна та Катерина Очередько близько 2 років мешкали на Кіпрі і створили понад 200 робіт для тамтешнього музею сучасного мистецтва. За це отримали нагороду "Silver Key Honor Award". Також сестер знають як мисткинь, що взяли участь у створенні знакового фільму про життя та смерть Вінсента Ван Гога "З любов'ю, Вінсент". Перший у світі повнометражний анімаційний фільм, намальований вручну олійними фарбами, був номінований на премію "Оскар" та "Золотий глобус". У 2014 сестри працювали над мозаїчним оформленням інтер'єру Спасо-Преображенського Собору в Києві.

Gazeta.ua побувала на виставці, присвяченій поверненню сестер-художниць в Україну.

В експозиції поєднали роботи обох сестер. Тетяна Очередько представила серію робіт із незвичними пейзажами міст Європи. На картинах - будівлі й мости Венеції, Верони та інших атмосферних туристичних міст виконані в техніці, яка створює ілюзію "зникання" або "пригадування" частини зображення.

"Тетяна особливу увагу приділяє спостереженню за простором, що оточує, за самим життям міста, його змінами, перебудовами. Які емоції воно породжує в серці, що лишається у спогадах, а що тьмяніє та зникає", - пояснила кураторка Олена Прокопенко.

У Києві відкрилась виставка "Тіло та Місто"
Фото: Анна Щокань
На виставці показують роботи двох сестер Очередько
У Києві відкрилась виставка "Тіло та Місто"
На виставці показують роботи двох сестер Очередько
У Києві відкрилась виставка "Тіло та Місто"

На роботах Катерини Очередько - емоційні стани, які передає тіло.

"Катерина досліджує тіло та процес його зміни. Як реагує на нові простори, інше оточення. Досліджує як проєктуються на тіло емоції та переживання, як воно видозмінюється під їх впливом, що приховує, а що демонструє", - пояснила кураторка.

Експозиція присвячена поверненню сестер Очередько в Україну.

"Сестри Очередько працюють разом, але досліджують різні тематики. Тетяна - місто, як люди живуть, самі місця проживання. Тетяна багато подорожувала Європою - зображує в своїх роботах міста. Катерина ж більше досліджує тіло, як воно трансформується. Оскільки сестри працюють разом, то їхня виставка - якраз поєднання цих двох концепцій. Художниці популярні в Європі, два роки мешкали на Кіпрі, працювали там. Це перша їхня персональна виставка з часу повернення", - розповіла арт-кураторка Олена Прокопенко.

Побачити роботи знаних художниць можна з 6 лютого до 28 лютого 2022 р.

Адреса: Хаб "Культурний Гараж", м. Київ, вул. Миколи Грінченка,18

Час роботи: 11:00-19:00. Понеділок – вихідний.

Вхід вільний.

У Києві діють топ-6 виставок, на які варто потрапити в лютому. Одна з них "Червоний шум" присвячена декомунізації фонду Музею історії Києва. На виставці показують витвори мистецтва, які радянська влада використовувала як інструмент пропаганди.

Зараз ви читаєте новину «"Тіло та Місто": відкрилася виставка сестер Очередько». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі