пʼятниця, 19 травня 2017 21:46

Телеканал зробить зірками ТБ найактивніших читачів сучасної української літератури

Телеканал зробить зірками ТБ найактивніших читачів сучасної української літератури
Телеканал "Еспресо" заснував нову книжкову премію Фото: detector.media

"Зазвичай у книжкових преміях переможців визначає експертна рада. У нашій це будуть робити читачі за участі експертів, - каже директор з маркетингу каналу "Еспресо" Микола Типусяк. Цього року вперше вручатимуть премію "Еспресо. Вибір читачів" за кращі художні книжки у двох номінаціях.

Це доросла література — для читачів старше 18 років та дитяча, куди також увійдуть книги для підлітків. У наступні роки номінації книжок планують розширити. Зокрема, дорослу літературу розділять на поетичні та прозові твори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відвідувачі дитячого книжкового форуму стануть супергероями

"Хочемо, щоб українці читали більше. Залучимо аудиторію телеканалу — це 12-15 мільйонів глядачів. Існує стереотип, що читати — це дорого, бо книжки коштують чималеньких грошей. За допомогою премії хочемо нагадати українцям про те, що існує спосіб робити це безкоштовно — ходити у бібліотеки. Їх також залучимо до конкурсу", - продовжує Микола Типусяк.

У бібліотеках читачі зможуть ознайомитися з книжками-номінантами та проголосувати за ту, яка сподобалася найбільше. Для цього потрібно буде вказати ім'я та вік. Також організатори премії передадуть у фонди книжки-номінанти. Про обсяги тиражів ведуть перемовини зі спонсорами.

"Зараз працюємо над тим, щоб створити новий формат — як розповідати про книжки цікаво. Щоб піти від експертного чи, як зараз частіше трапляється на телебаченні, псевдоекспертного обговорення у студії.

Хочемо взаємодіяти з глядачами на всіх етапах конкурсу. Щоб вони отримали якомога більше інформації про новинки книжкового ринку. І ті твори, які не потраплять до списку фіналістів, також змогли знайти свого читача. Найбільш активних, які пропонуватимуть книжки до участі, будемо запрошувати в ефір каналу. Вже існує декілька ідей створення окремої програми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Книжковому Арсеналі зніматимуть фільм про Ульяненка без цензури

Подобається читати детективні історії Андрія Кокотюхи. Зокрема "Привід з валової","Чужі скелети", "Легенда про безголового". Не треба шукати іноземних акуніних. Книжки Кокотюхи захоплюють. Завжди з головою поринаю у пригоди героїв", - говорить головний редактор каналу Василь Рябчук.

Конкурс пройде у три етапи. З червня телеканал приймає заявки на участь від видавництв, експертів та читачів. З них сформують довгий список номінантів. Обов'язкова умова — подані книжки мають бути на українській мові, видані вперше з 1 червня 2016 по 31 травня цього року накладом від 1 тис екземплярів. І розповсюджуватися на території України. Рекомендувати книги можна заповнивши форму на сайті "Еспресо.ТВ".

До експертної ради увійдуть близько 60 літературознавців, блогерів та журналістів. Кожен з них обере по п'ять книжок, які мають право вийти у фінал. Три книги, які набрали найбільше балів, стануть фіналістами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 новинок Книжкового Арсеналу

Далі протягом трьох місяців глядачі телеканалу читатимуть їх та голосуватимуть за кращу у бібліотеках по всій території України. Детальну карта, де будуть вказані бібліотеки-учасники конкурсу, опублікують на сайті телеканалу наприкінці липня.

"Якось до свята святого Миколая вирішила створити гумористичну газету для колег. Написала віршовані присвяти кожному з працівників університету "Львівська політехніка". Вийшло понад 60 поезій. Назвала твір "Гумористична Енеїда". Так сім років тому почала писати вірші", - розповідає на столичному форумі "Книжковий Арсенал" львів'янка Наталя Калиновська.

Прийшла, щоб послухати презентацію нової книжкової премії. У "Львівській політехніці" викладає економіку. Пише віршовані присвяти. За збірку "Поети для епох"отримала літературну премію "Гілка золотого каштана". У віршах звертається до Тараса Шевченка, Лесі Українки та Олександра Пушкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Книжковий Арсенал" відвідають письменники з 23 країн світу

"З однією із останніх моїх книжок "Коктейль на двох" разом з поетом Богданом Бовшиком незабаром поїдемо на театральний конкурс у Жовкву на Львівщині. Там будемо читати її у ролях. Увесь твір — віршований іронічний діалог поета з музою.

Коли на Донбасі стався Іловайський котел по телевізору показували перестрілки, бомби, перші труни з нашими убитими хлопцями, вперше почала писати патріотичну лірику, - продовжує Наталя Калиновська.

- Сподіваюся, що нова премія допоможе поетичним збіркам потрапити до читача. Самотужки просунути свій твій важко. Мої книжки виходили у видавництвах Львова та Хмельницького. На Книжковому Арсеналі вперше. Хочу завести контакти з київськими видавцями. Подивитися, який продукт роблять, і чим тутешні книжки вирізняються від тих, що видають у нас. А також познайомитися з іншими письменниками. Хочу придбати щось для душі — поезії або романи.

Зауважила, що на Арсеналі більше російськомовних книжок, аніж на львівському Форумі видавців. У західному регіоні частіше можна зустріти твори польських та чеських авторів перекладені українською мовою чи в оригіналі. Це природньо, бо сусідні країни впливають на культуру регіонів, близьких до кордону".

Переможців конкурсу оголосять 24 листопада в ефірі телеканалу "Еспресо" та на його сайті. Там же будуть з'являться новини про перебіг кожного етапу конкурсу.

Відбулося відкриття 7-го Міжнародного фестивалю "Книжковий Арсенал". Понад 150 видавництв презентували тут свої видання. Загалом виставка зібрала близько 1000 книжкових новинок.

Зараз ви читаєте новину «Телеканал зробить зірками ТБ найактивніших читачів сучасної української літератури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі