понеділок, 16 грудня 2019 16:55

"Так, але" Прохаська - це книжка, яка читається на одному подиху.

Цьогорічних переможців і номінантів літературної нагороди "Книга року BBC" коментує Марта Шокало, головна редакторка ВВС News Україна:

Автор: Тарас Подолян
  Марта Шокало вітає Тамару Горіхове Зерня (посередині) з нагородою "Книга року ВВС" за роман "Доця"
Марта Шокало вітає Тамару Горіхове Зерня (посередині) з нагородою "Книга року ВВС" за роман "Доця"

"За 15 років існування премія дуже розширилася. Починали ми з однієї номінації, тепер у нас їх три. Давно не пам'ятаю такого сильного "довгого списку". Помітила, що було багато книжок про війну, щирих і болісних, і фантастика. Добре, бо в Україні цей жанр не розвинутий.

У короткому списку це "Танець недоумка" Ілларіона Павлюка, і власне "Сапієнси" Володимира Арєнєва, які перемогли в дитячій номінації. "Лазарус" Світлани Тараторіної. Ще один важливий тренд - в нас багато новачків. Тамара Горіха Зерня, Ксенія Фукс - дебютанти лише в короткому списку. Чимало щемких і пронизливих творів. Ксенія Фукс в книзі "По той бік сонця" написала по себе, свій стан, до речі вона теж з Донецька. Головна героїня опиняється на межі. Потрапляє в психіатричну лікарню. Коли читаєш "Район Д" Артема Чеха, отримуєш насолоду і водночас боляче. Він описав своє дитинство в черкаському районі, його мешканців. В книжці багато смутку, безнадійності, потворності, але водночас краси.

У книжці багато смутку, безнадійності, потворності, але водночас краси.

Це все особистісні тексти. Про самих авторів і по нас, українців. Мені сподобалися книги малої прози. Щирі оповідання "Про людей" Руслана Горового, "Празька химера" Євгенії Кононенко, де історії поєднані квартирним питанням, "Таке життя" Галини Лицур-Щадей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Призначили керівника комітету Шевченківської премії

Премія есеїстики існує другий рік. І набагато більше книжок подалося в цю номінацію. "Так, але" Тараса Прохаська - це книжка, яка читається на одному подиху. Він справді видатний автор, беззастережний лідер. Вже вигравав у нас з дитячою книгою про кротів.

Ми не орієнтуємося на гучні імена, багато відомих авторів не увійшло. Головне - текст, коли людині є що сказати і вона вміє це робити. Література - це про щирість, коли людині болить, їй хочеться чимось поділитися зі світом. В дитячій літературі багато підліткової прози на тему сьогодення. як підлітки між собою спілкуються, їх проблеми. Наприклад, про булінг "Скелет без шафи" Оксани Лущевської.

Але цьогоріч було менш яскравих книжок у порівнянні з минулим. Переможець - пригодницька книжка "Сапієнси". Арєнєв давно заслужив відзнаку. Впевнена, його книжка буде цікава підліткам. Найбільше нашій літературі бракує літературного середовища, якісної літературної критики. При цьому є тексти європейського рівня, які треба перекладати. Презентації, сайти - цього недостатньо. Людей, які читають, небагато. Дивлюсь по статистиці - все, що присвячено Книзі року у нас на сайті, мало читається. Потрібен час, підтримувати авторів. Щоб вони могли заробляти. І ми теж їм в цьому допомагаємо - переможці отримали по тисячі фунтів".

Роман "Ворошиловград" Сергія Жадана переміг у конкурсі "Книга року Бі-Бі-Сі -2010". 2014-го на честь десятої річниці премії BBC Україна спільно з культурною програмою ЄБРР оголосили роман "Книгою десятиліття".

Зараз ви читаєте новину «"Так, але" Прохаська - це книжка, яка читається на одному подиху.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі