вівторок, 08 травня 2012 15:14

Табачник провів школярам урок з історії визволення Києва
14

Фото: Фото: Ольга Каменєва

Міністр освіти й науки 49-річний Дмитро Табачник у вівторок, напередодні 9 травня, провів годинну екскурсію для учнів ліцею інформаційних технологій №79 Печерського району.

О 9.45 біля входу до Національного музею історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років вже стоять два розфарбовані танки. Біля них збираються вдягнені у форму два десятки школярів. На чорному "мерседесі" приїжджає Табачник з охоронцем. Міністр одягнений у сірий костюм. Його супроводжують також з десяток журналістів та телеоператорів. Усі уважно слухають його лекцію.

У залах стоять кулемети, пушки, лежать каски, розвішані чорно-білі фотографії воєнних часів та мундири.

"У цій битві брали участь три мільйони людей. Це були жахи окупаційного режиму. Моя родина була змушена йти з міста пішки, а люди ховалися у лісах", - каже міністр , показуючи на один зі стендів з історії окупації Києва.

"У боях за визволення столиці загинуло...тут мені потрібна підказка", - каже Табачник і повертається в бік працівниці музею.

"500 тисяч загинуло у Києві та області", - підказує вона.

"Майже півмільйона людей різних народів загинуло у цей час", - продовжує міністр свою лекцію.

Ліцеїсти уважно слухають. Деякі з них тримають по дві гвоздики.

"Ой, можна на пару слів", - відводить одного зі школярів у бік журналістка одного з телеканалів. І тут до них підбігає вчителька.

"Ні, ні, у дитини йде урок, йому не можна, - забирає хлопця вчителька. - Ви що не бачите?"

Табачник проводить учнів до "Зали завершення визволення України від фашистських загарбників".

"Мне кажется порою, что солдати, с кровавих не вернувшихся полей..." , - лунає з динаміків музика.

На столі посередині зали вздовж розставлені запалені свічки, між ними розкладені похоронки. Також порожні стакани.

Табачник бере одну з похоронок та зачитує російською.

"А це групове фото вдів, чоловіки яких не повернулись з війни",- каже міністр, повертаючись в іншу сторону до кількаметрового чорно-білого фото. На ньому зображені кілька десятків жінок різного віку.

Екскурсія завершується. Один із ліцеїстів дарує міністру книжку про ліцей та запрошує його на урочистий випускний вечір 12 травня.

"Я всі оцінки мав однакові, і в університеті і в школі - абсолютно однакові. 62 екзамени в університеті, і не мав жодної іншої оцінки, ніж "відмінно", - похвалився на вулиці журналістам Табачник.

Охоронець відкриває двері заднього сидіння. Табачник сідає і від'їжджає.

Зараз ви читаєте новину «Табачник провів школярам урок з історії визволення Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі