понеділок, 19 березня 2012 13:48

Спадщина Реріхів викликала суперечку в мистецьких колах Росії

Спадщина  Реріхів викликала суперечку в мистецьких колах Росії
Святослав Реріх

Російський Музей Сходу побоюється, що незабаром 282 картини Миколи та Святослава Реріхів з його колекції перейдуть громадській організації Міжнародний центр Реріхів (МЦР). Таким чином вони будуть виключені з музейного фонду Російської Федерації. В МЦР вважають, що мова йде не про незаконне вилучення колекції, а відновлення справедливості згідно із заповітом Святослава Реріха.

Міністерстві культури Російської Федерації, підтверджуючи сам факт суперечки між Музеєм Сходу і МЦР, не робило офіційних заяв з цього приводу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині представили скульптури, заборонені нацистами

Зі свого боку, експерти вважають, що в разі передачі картин МЦР може виникнути небезпечний прецедент. Якщо віддати їх суспільній організації, то слідом за нею можуть підтягнутися спадкоємці дореволюційних націоналізованих колекціонерів, які будуть наполягати на поверненні творів мистецтва.

Про те, що подібні бажання можуть з'явитися, свідчить мало не зірвана виставка "З Росії" в лондонській Королівській академії мистецтв. Проект перебував під загрозою через можливий арешту полотен за позовами спадкоємців Щукіна і Морозова. Вони мали намір забрати шедеври імпресіоністів, які належали їхнім предкам й були розділені після революції між музеєм ім. Пушкіна й Ермітажем.

Тоді палаті лордів довелося в терміновому порядку приймати спеціальний закон, що захищає держвласність РФ від претензій третіх осіб і гарантує повернення картин до Росії.

Риа Новости повідомляють, що у музеї спірні картини виявилися в 1984 році, коли там проводилася велика виставка на честь 80-річчя Святослава Реріха. Для експозиції їх надав Всесоюзний художньо-виробничий комбінат ім. Вучетича. Він мав зберігати і видавати на виставки картини, передані Реріхом державі з метою їх показу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перед аукціоном у Донецьку 30 картин класиків виставили у Києві

Разом з тим, перший заступник генерального директора МЦР Олександр Стеценко , що "жодного підтвердження і доказів, що колекція включена до державної частини музейного фонду, немає".

За словами Стеценка, в 1989 році був створений Радянський фонд Реріхів, потім виник Міжнародний центр Реріхів, і в 1992 році Святослав Реріх підтвердив права МЦР на його спадщину.

Зі свого боку, Володимир Толстой, президент ІКОМ, міжнародної організації музеїв та музейних фахівців, колективним членом якої є МЦР, зазначив, що "створювати прецедент виключення з музейного фонду РФ великого обсягу цінних музейних предметів дуже небезпечно, і він вкрай небажаний, тому що потім можуть з'явитися й інші претенденти на належні музеям твори мистецтва ".

Зараз ви читаєте новину «Спадщина Реріхів викликала суперечку в мистецьких колах Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі