середа, 16 квітня 2014 13:05

Скандал навколо української книги "Небесна сотня" - автори накрали малюнків

 

Поетичну збірку "Небесна Сотня: антологія майданівських віршів" (видавництво "Букрек"), яка щойно з'явилася на прилавках, супроводжує не тільки успіх у книгарнях. Художники та поети стверджують, що їхні роботи надруковано без дозволу, підписів і їм навіть приписано чужі твори, пише ЛітАкцент.

"Ця антологія є першою і відразу ж вдалою спробою зібрати, упорядкувати та зберегти майданівські вірші, написані українською, російською і навіть білоруською мовами. Літературну та історичну цінність цієї книги без перебільшення можна прирівняти до антології Юрія Лавриненка "Розстріляне відродження". Безперечно, антологія "Небесна Сотня" претендує на високе звання "народна книга"", – йдеться у анотації на сайті видавництва.

Погляд на термін "народна книга" в упорядниці і авторів, очевидно, не збігається.

Художниця Марися Рудська обурюється на своїй сторінці у Фейсбуці: "Ви вкрали мій малюнок, без дозволу, без підпису. Так само і малюнки інших художників. Скажіть, другий том, який Ви плануєте теж буде краденим?"

"Наявність згоди кількох авторів не означає факту згоди решти", – констатує Ілля Стронґовський. Поетеса Оксана Самара, зазначає, що вона надсилала вірші до збірки, але частина надрукованих – не її.

Тим часом упорядниця Леся Воронюк готує другий том антології та закликає надсилає вірші. "Надсилання тексту автоматично означатиме, що ви даєте згоду на публікацію", – попереджає вона.

Також у блозі на Українській Правді журналіст Ірина Славінська написала: "Я сподіваюся, що ілюстратори і поети будуть судитися з видавцем і-або укладачем. І для людей з короткою пам'яттю нагадаю, що це не перший і не другий подібний випадок інтелектуальної крадіжки в українському книговиданні. Але ж це перший випадок, коли іменем невинно розстріляних людей називають книгу крадених текстів та зображень".

Як пише МедіаНяня, поки українським діячам мистецтва залишалося тільки важко зітхати і журитися, пані Воронюк вибухнула відповіддю на публічний осуд:

"Доброго дня! Шановна пані Ірино! Дякую за увагу до Антології майданівських віршів. Я - упорядник цієї книги. До книги увійшло 234 автори з 6 країн світу. З абсолютною більшістю із авторів я спілкувалася, і вони дали дозвіл на друк книги. Трохи складніша ситуація сталася із ілюстраціями. Коли укладалася книга, подумала, що не варто наймати ілюстратора і було б добре використати ілюстрації, плакати, графіті з Майдану. Та більшість з них втратили своє авторство і розійшлися мережею неймовірною кількістю копій. Якщо ж тепер автори впізнали свої роботи, або впізнають, прошу, пишіть мені, книга ще в друці, і можливо буде внести правки і зафіксувати всі імена. Це справді важливо! Прошу пробачення в авторів, що так сталося! Але разом з тим і прошу зберегти життя цій книзі".

Зараз ви читаєте новину «Скандал навколо української книги "Небесна сотня" - автори накрали малюнків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі