вівторок, 15 березня 2011 14:02

Режисер Стівен Содерберг йде з кіно заради живопису

Режисер Стівен Содерберг йде з кіно заради живопису

Режисер, сценарист і продюсер Стівен Содерберг, автор "Трафіку" і "11 друзів Оушена", володар "Золотої пальмової гілки" і "Оскара", збирається піти з кінематографа і зайнятися живописом.

Щоправда, перед цим Содерберг обіцяє завершити два вже розпочатих проекти - повнометражний рімейк серіалу 1960-х років "Людина з UNCLE" (The Man from UNCLE) c Джорджем Клуні, який повинен вийти в 2012 році, і життєпис шоумена і піаніста Лібераче, який помер від СНІДу в 1987 році, чия прем'єра запланована на 2013-й рік.

"Спортсмени, які затягують відхід на рік або на два, - сумне видовище. Коли ти доходиш до тієї точки, коли при думці про підбір місця зйомок тобі хочеться застрелитися, - настає пора поступитися місцем кому-небудь, кого ця діяльність все ще збуджує" , - заявив режисер у ефірі однієї з американських радіостанцій.

Содерберг зізнався, що його нинішні проекти - "чудовий спосіб зіскочити", жодних нових пропозицій він не приймав і в майбутньому сподівається зосередитися на фотографії і живопису.

Стівен Содерберг став наймолодшим в історії володарем "Золотої пальмової гілки": його другий повнометражний проект, "Секс, брехня і відео" (Sex, Lies and Videotape, 1989), придуманий і написаний всього за вісім днів, переміг на Каннському фестивалі, коли його авторові було всього 26 років. Перед цим він встиг прославитися документальною картиною про концерт групи Yes (9012Live, 1985).

Потім були "Кафка" (Kafka, 1991) з Джеремі Айронсом, "Анатомія Грея" (Grey's Anatomy, 1996), перший досвід роботи з Джорджем Клуні - "Поза полем зору" (Out of Sight, 1998). У 2000 році вийшли "Ерін Брокович" з Джулією Робертс і "Трафік" - історія про наркоторгівлю з Майклом Дугласом, Бенісіо дель Торо і Кетрін Зета-Джонс. Обидві картини претендували на "Оскар" одночасно, перемога дісталася "Трафіку".

Надалі Содерберг працював головним чином із зірками першої величини, причому у великих кількостях: у пограбуванні, організованому в "11 друзях Оушена" (Ocean's Eleven, 2011), брали участь чи не всі найвідоміші особи Голлівуду. Проект отримав два сіквели - "12 друзів Оушена" (Ocean's Twelve, 2004) і "13 друзів Оушена" (Ocean's Thirteen, 2007).

Серед відносно недавніх проектів режисера - "Соляріс" (Solaris, 2002) з Джорджем Клуні, котрий по-новому повернув відомий завдяки Тарковському роман Станіслава Лема, чорно-біла стилізація під старий нуар "Хороший німець" (The Good German, 2006) все з тим ж Джорджем Клуні і Кейт Бланшетт, "Че" (Che, 2008), де Бенісіо дель Торо зіграв Че Гевару.

Паралельно Содерберг експериментував: він випускав політичний серіал "К стріт" (K Street, 2003), знімав короткометражку для альманаху "Ерос" (Eros, 2004), створеного спільно з Вонгом Кар-Ваем і 92-річним Мікеланджело Антоніоні, придумував проект "Бульбашка" (Bubble, 2006), зроблений з непрофесійними акторами і без сценарію.

"Мистецтво було для мене способом вирішення проблем, але в якийсь момент всі рішення стали однаковими", - зізнався він, заявляючи про свій майбутній відхід. Завершити кінокар'єру Содерберг вирішив до 50-річчя, яке припадає на 2013 рік.

Зараз ви читаєте новину «Режисер Стівен Содерберг йде з кіно заради живопису». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі