вівторок, 23 серпня 2011 12:09

Помер автор хітів Елвіса Преслі та перший незалежний продюсер Джеррі Лейбер

У Лос-Анджелесі у віці 78 років у понеділок помер один з найбільш творчих і затребуваних у США поетів-піснярів Джеррі Лейбер, повідомляє ИТАР-ТАСС з посиланням на дирекцію Залу слави рок-н-ролу в Клівленді (штат Огайо). Ім'я автора текстів багатьох хітів у стилях ритм-енд-блюз та рок-н-рол значиться в списках Залу слави з 1987 року.

Як повідомила агентству Reuters помічниця Лейбер Мерилін Леві, він помер у лікарні від кардіопульмональної недостатності.

Свої найкращі роботи Джеррі Лейбер створив у творчому тандемі з композитором Майком Столлером. У 1950-і роки їм вдалось знайти власну "родзинку", створивши віртуозний сплав ритм-енд-блюзу з поп-музикою. За період з 1952-го по 1969-ий роки дует написав понад 100 пісень, багато з яких були виконані королем рок-н-ролу Елвісом Преслі. Це всесвітньо відомі хіти Jailhouse Rock, Loving You, Love Me, Treat Me Nice. Пісні Лейбер і Столлер прикрасили репертуар зірок світової сцени, таких як The Beatles, The Rolling Stones, Бадді Холлі, Барбри Стрейзанд, Арети Франклін і багатьох інших.

Двоє вихідців Балтімора і Лонг-Айленду, як вважається, стали першими незалежними продюсерами, фактично поставивши цю нову професію на один рівень за значущістю з режисерами в кінематографі.

Саме Лейбер і Столлер допомогли стилю ритм-енд-блюз стати музичним мейнстримом.

"Сьогодні музичний світ втратив одного зі своїх найбільших поетів", - зазначив президент Залу слави рок-н-ролу Террі Стюарт. На його думку, заслуга Лейбер полягала в тому, що йому вдалось найбільш зрозуміло висловити сприйняття американцями змін у суспільстві, що наступили після закінчення Другої світової війни.


Зараз ви читаєте новину «Помер автор хітів Елвіса Преслі та перший незалежний продюсер Джеррі Лейбер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі