субота, 11 квітня 2020 12:00

Почався ренесанс совка і культурної українофобії — журналіст

Почався ренесанс совка і культурної українофобії — журналіст
Культура – це опірність населення популізму, ідіотизму, диктатурі — Роман Чайка. Фото: Сергій Старостенко

Невідомо, в якому режимі далі житиме суспільство.

Так вважає журналіст Роман Чайка. В інтерв'ю Gazeta.ua поділився міркуваннями про наслідки пандемії коронавірусу для мистецької сфери.

"Якщо карантин триватиме кілька місяців, кожен шукатиме якусь трансформацію – стримові, безконтактні форми, - каже Чайка. - Музиканти в режимі самоізоляції вмикають якісну апаратуру й хороший інтернет, роблять джем-сейшн, коли всі учасники гурту можуть бути навіть у різних куточках планети. Але це ще фішечка, а не продукт. Його важко конвертувати.

Багато усталених речей зміняться. Головне, аби не відбувся такий собі ізоляціонізм у всьому. На Заході розуміють небезпеку, тому інвестують у культуру.

У нас же почався ренесанс совка і культурної українофобії. Стоїть завдання врятувати те, що тільки почало жити. Рубанути по таких чутливих сферах, як українське кіно та Інститут книги, – це вдарити на роки наперед.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потрібно відокремлювати поплавських від культури — журналіст

У нас багато населення неосвіченого, якому можна втюхати, що чорне – це біле, війна – це мир. Культура – це опірність населення популізму, ідіотизму, диктатурі. Але можлива тільки після того, як буде зв'язана з освітою.

Завдання – врятувати хоча би крихти, закладені в бюджет на фінансування культури. Друге – стимулювати владу протестами. Щодня казати їм, що треба вкладати в культурно-технологічні платформи. Напевно, з'являтимуться цікаві стартапи від мистецтва. Будуть нові способи донесення до споживача. Перечекати не вийде. Треба тиснути. Бо буде гірше".

Повне інтерв'ю з Романом Чайкою читайте в журналі "Країна" від 9 квітня.

Уряд планує урізати фінансування Міністерства культури, щоб залучити кошти для боротьби з коронавірусом. Про це 25 березня повідомив комітет Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики. Йшлося про скорочення видатків, зокрема, для Українського культурного фонду на 449 млн грн, Держкіно – 286,5 млн, Інституту книги – на 101,6 млн.

9 квітня заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук повідомила, що фінансування культури в державному бюджеті на 2020 рік зменшиться не так суттєво, як у попередній версії проєкту. Зокрема, Культурний фонд отримає 400,86 млн грн, Держкіно – 450 млн, Інститут книги – 100,16 млн.

До епідемії коронавірусу було передбачено виділення 0,7 млрд грн на УКФ, 750 млн – на Держкіно, 151,7 млн – на Інститут книги.

Зараз ви читаєте новину «Почався ренесанс совка і культурної українофобії — журналіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі