вівторок, 28 березня 2017 15:58

Під час святкового балу вручили премії "Київська пектораль"

Під час святкового балу вручили премії "Київська пектораль"
Під час святкового балу вручили театральні премії "Київська пектораль". Фото: http: subscribe.ru

27 березня під час ювілейної 25-ї церемонії нагородження відзначили лауреатів театральної премії "Київська пектораль".

Щорічно премію вручають у Міжнародний день театру. Вперше церемонія відбулася у колонній залі КМДА під час святкового балу. Всього театрали отримали 16 премій.

Найкращим драматичним спектаклем визнали виставу "Без вини винні" театру на Липках режисера Віктора Гирича.

Найкращим музичним спектаклем став "Графиня Маріца" Богдана Струтинського театру оперети. Найкращу чоловічу роль другого плану виконав Арсен Курбанов.

За найкращий камерний спектакль преміювали "Ми, Майдан" Ірини Кліщевської театру "Колесо".

За найкращу режисерську роботу "Київську пектораль" отримав художній керівник "Золотих воріт" Стас Жирков. Разом з Івано-Франківським театром імені Івана Франка поставив "Славу героям".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Анжеліка Рудницька стала радником міністра культури

Найкращу чоловічу роль року виконав актор київського театру імені Франка Богдан Бенюк. Зіграв Річарда III у однойменній виставі Автандила Варсімашвілі. Також за найкращу сценографію преміювали Мироні Швелідзе.

"Київську пектораль" за найкращу жіночу роль отримала Христина Микитин. Зіграла Елен у виставі "Мене прислав доктор Хоу" в театрі на Липках.

За найкращу жіночу роль другого плану нагородили Шорену Шонію. Виконала роль собаки у виставі "Двоє, не рахуючи собаки" театру російської драми.

За найкращий режисерський дебют премію отримала Валерія Федотова. Поставила виставу "Ослик должен быть худым" у театрі "Сузір'я". Найкраща вистава для дітей – "Містер Р-р-р" театру маріонеток.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музиканти Нацопери пікетують Верховну Раду

За внесок у розвиток театрального мистецтва нагородили Нінель Биченко, доцентку кафедри театрального мистецтва Київського університету культури і мистецтв.

За найкраще пластичне рішення вистави "пектораль" отримав постановник балету "Снігова королева" Аніко Рехвіашвілі у театрі опери та балету. Відзначили також музичну концепцію вистави "Вид з мосту" Владислава Тененбаума у театрі російської драми.

Найкращий акторський дебют журі не визначило. Оскільки був номінований лише один претендент – Олександр Вознюк з театру опери і балету. Зіграв у опері "Рита".

Спеціальною премією за енергійність творчих пошуків відзначили "Дикий театр".

Сума нагороди цього року становить 15 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Усі ми – солдати на цій війні. Маєш зробити вибір, у якій ти армії" - Скрипка

"Цього року нагородження вперше проходить у форматі балу митців з червоною доріжкою на вході. Хочемо перетворити "Київську пектораль" на театральний "Оскар" української столиці, - каже співголова оргкомітету премії "Київська пектораль" Олексій Кужельний. - Із 46 поданих на конкурс вистав 43 журі визнало цікавими і номінувало у категоріях. В усіх театрах з'явилися малі сцени. Нормою стала мікросцена. Це свідчить, те, що театр у столиці актуальний. А також затребуваний у глядачів. Подали 32 вистави українською. Театри, у яких від моменту створення у репертуарі переважала російська мова, з власної волі переходять на українську.

Торік з'явилися щонайменше 60 нових незалежних театрів. На церемонії поки що відзначили тільки один - "Дикий театр". Їхня робота помічена. Хочемо підтримувати їх надалі. Щоб поступово з незалежних вони ставали театрами міського утримання. Як це відбулося із "Дзеркалом", "Дивним замком" та театром на Печерську".

Премію "Київська пектораль" заснувало 1992 року київське відділення Спілки театральних діячів. Згодом долучився Департамент культури КМДА. Вперше премію вручили 27 березня 1993 року у Міжнародний день театру. "Київську пектораль" присуджують щорічно найяскравішим театральним митцям столиці.

Зараз ви читаєте новину «Під час святкового балу вручили премії "Київська пектораль"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі