середа, 01 червня 2022 17:35

Пекар із Бучі та "скандальна" свята: 5 яскравих українських муралів, які створили у травні 2022-го

Різноманітні мурали прикрашають будинки у багатьох містах України, та з початком повномасштабного вторгнення Росії - настінні малюнки стали "зброєю" в руках "стріт-арт батальйону". У різних куточках країни почали зʼявлятися патріотичні артобʼєкти, що розповідають історії чи закликають до дій.

Gazeta.ua розповідає про 5 муралів, які створили за воєнний травень в Україні.

Попри критиків, які розцінюють вуличний живопис як ознаку занепаду мистецтва, творці муралів стверджують, що це - демократична форма мистецтва. Якщо все зроблено правильно, може підвищити поінформованість людей про соціальні, політичні та екологічні проблеми і спонукати їх діяти. Зараз головна тематика нових українських муралів - війна, героїчний захист українців і все, що з ним повʼязано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Соломʼянці в Києві з квітів створили панно з "Київською мадонною"

Так у Львові на вул. Городоцькій, 14 на стіні будинку з'явився новий малюнок - у синьо-жовтих фарбах зображено обличчя маленької українки. Вона символізує всіх дітей України, які зараз особливо важко переживають події війни. Внизу муралу написана цитата президента України Володимира Зеленського. Автор - невідомий.

"Я дуже хочу, щоб у ваших кабінетах не було моїх зображень, моїх портретів, бо президент - не ікона, не ідол, президент - це не портрет. Повісьте туди фотографії своїх дітей і перед кожним рішенням дивіться їм в очі", - підписаний арт.

Автор: varta.com
  У центрі Львова намалювали новий патріотичний мурал
У центрі Львова намалювали новий патріотичний мурал

У Рівному на початку травня створили мурал "Сміливий народ сміливої країни". Автор - художник Костянтин Качановський. Мурал прикрашає місцевий ТРЦ "Злата Плаза".

"На настінному розписі зображені персонажі, які беззаперечно є героями для українського народу. Це пекар із Польщі Яцек Полевський, який привіз у Бучу понад тонну борошна, лікарка Ірина Язова, яка рятувала мирних жителів під час найжахливіших днів у Бучі, хлопчик, який є прикладом справжньої дорослої сміливості, збірний образ військового, який тримає на руках пса Патрона, працівник рятувальної служби, який евакуйовує людей ыз палаючих будинків", - написали в Рівненській обласній військовій адміністрації.

У квітні 2022-го рівненський митець створив стінопис "Красавіца терпіти не буде", який став популярним у мережі. На ньому зобразив українку в національному вбранні зі зброєю.

"На муралі зображена Україна в образі жінки - сильна й незалежна. Готова дати відсіч. Робота називається "Красавіца терпіти не буде" - це відповідь на відому фразу фашиста Путіна "нравится, не нравится - терпи, моя красавица", - пояснив художник.

У центрі Полтаві на стіні на вул. Європейській, 5 біля дитячого садочка теж зʼявився патріотичний мурал. Автори - полтавські художники Антон Кравченко та Олександр Фастовець.

В центрі картини - дівчина в національному вбранні з гербом України. На її голові - вінок із розпущеними червоними стрічками. Ліворуч від неї стоять прикордонники, праворуч - піхотинці ЗСУ, а поряд стоїть боєць "Азова" із котиком у руках. Біля дівчини також бігає прикордонний пес Патрон. Робота над картиною тривала тиждень.

Автор: poltava.to
  Патріотичний мурал зʼявився у центрі Полтави
Патріотичний мурал зʼявився у центрі Полтави
У Києві біля метро Голосіївська на мосту поблизу парку імені Максима Рильського вуличні художники теж намалювали патріотичний мурал задля підтримки українських військових. На малюнку в стилі аніме - дівчина-українка з маком та прапором.
Створив мурал власним коштом художник Дмитро Касянюк - так він вирішив підтримати українців.
Автор: kyiv.media
  Новий патріотичний мурал у Києві від художника Дмитра Касянюка
Новий патріотичний мурал у Києві від художника Дмитра Касянюка
І найгучніше заявив про себе в травні новий мурал у Києві "Свята Джавеліна". Стінопис зробили на будинку у Солом'янському районі. Артоб'єкт став частиною "Алеї муралів" на вул. Авіаконструктора Антонова. Втілила стінопис творча група Kailas-V: митці-муралісти Яна Волк та Андрей Пальваль. Мурал виконали на замовлення автора "мему" про Святу Джавеліну - канадця Крістіана Бориса.
Та не обійшлося без скандалу - Рада церков висловила обурення через образ "святої". Там заявили, що автори муралу використовують релігійні почуття та символи як об'єкт пародії. У результаті блакитний німб із українським гербом на муралі "Свята Джавеліна" замалювали за розпорядженням КМДА.
Автор: The Village Україна
  Німб на муралі «Свята Джавеліна» замалювали
Німб на муралі «Свята Джавеліна» замалювали
У центрі Києва триває виставка трофейної ворожої техніки й предметів військового побуту російської армії. Її створили з експонатів Національного військово-історичного музею України. Експонують танк Т-72Б3, машину РЕБ і частину позашляховика "Тигр" противника, вежу від БМД-4. Остання призначена для особового складу повітряно-десантних військ ворога, підвищення його мобільності, захищеності на полі бою. Проте для українців ворожа броня не є чимось винятковим, її нищать новітніми засобами.
Зараз ви читаєте новину «Пекар із Бучі та "скандальна" свята: 5 яскравих українських муралів, які створили у травні 2022-го». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі