понеділок, 27 липня 2020 04:45

Одні країни боролися з пандемією, а інші - з людьми - правозахисниця

Одні країни боролися з пандемією, а інші - з людьми - правозахисниця
Пандемія продемонструвала, що свобода не завжди є цінністю для більшості людей — Олександра Матвійчук. Фото: Тарас Подолян

Це дуже небезпечно – віддавати державі свою свободу в обмін на безпеку. І дуже нездорово – захищати своє здоров'я неправовими методами.

Про це каже правозахисниця, голова правління "Центру громадянських свобод" Олександра Матвійчук. Взяла участь у дискусії "Демократія чи безпека: боротьба з епідемією як шлях до цифрового тоталітаризму" на книжковому фестивалі Book Space. Проходив у форматі онлайн-марафону на YouTube.

"Драматичні часи розкривають в людях подекуди або найкращі, або найгірші риси, - каже Олександра Матвійчук. - Бачили, як по-різному реагують на пандемію. Наприклад, створюються самоорганізовані групи допомоги лікарям, зокрема в Україні та Білорусі. І в цих самих країнах є громадяни, які вимагають лікарів ізолювати, а хворих не допустити до лікарень, думаючи суто про себе.

Пандемія стала одним із тих викликів, до яких не всі готові й не знають, як їх пройти. Як говорили римські стоїки, багато людей вважалися доброчесними тільки тому, що їхня доброчесність ніколи не перевірялася. Ми зараз усім світом на перевірці.

Наприклад, українських медиків пандемія застала в лікарнях незакінченої медичної реформи, де не було масок і навіть елементарних засобів дезінфекції. Виклик коронавірусу боляче вдарив навіть по країнам із розвиненою системою охорони здоров'я. Що вже казати про нас.

Уряд намагається зробити тактичну відповідь - якісь доплати, заходи заохочення. Але системна відповідь – це проведення медичної реформи, яка підвищить не тільки статус, а й захищеність лікарів і їхню впевненість у тому, що будуть спроможні ефективно виконувати свою роботу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Живемо в епоху постзнання – правозахисниця Олександра Матвійчук

Виникли великі загрози приватності, зокрема захисту персональних даних. В Україні, на жаль, немає належного захисту приватності.

Одні країни боролися з пандемією, а інші - з людьми, які є носіями вірусу. Це основоположні речі, що залежать від типу держави – авторитарна чи демократична. Проблема приватності й захисту здоров'я має розв'язуватися на основі цивілізованих методів, правових норм. Але пандемія продемонструвала, що свобода не завжди є цінністю для більшості людей, оскільки може кидати виклик їхньому комфорту.

Пандемія загострила всі наявні проблеми. Зокрема, домашнього насилля, дискримінації. Коронавірус поставив перед нами величезний цивілізаційний вибір. Як будемо ці проблеми вирішувати? Як захищатимемо людей? За допомогою права й міжнародним норм – чи політичних рішень, які можуть прийматися популістами та автократами?

Під час пандемії виявилося, що право не враховує всі виклики – як національне, так і міжнародне. Потребує доопрацювання. І у світі, і в Україні часто вибір зроблено на користь не права, а політичних рішень, які треба було швидко ухвалити. Але мені хочеться вірити, що це тимчасово. Що ми переосмислимо наш досвід і відбудуємо систему, в якій людина розумітиме, що з нею буде у випадку подібних викликів".

Повну версію матеріалу читайте в журналі "Країна" від 23 липня.

16 подій відбулося на третьому Міжнародному книжковому фестивалі Book Space. Тривав 4-5 липня. Складався з двох безперервних восьмигодинних ефірів на YouTube-каналі Book Space Fest. Студію розташували в митцівні "Модуль" у місті Дніпро. Гості заходу брали участь у дискусіях та лекціях через відеозв'язок. Фокусна тема цьогорічного фестивалю - "Майбутнє: (анти)утопії".

Зараз ви читаєте новину «Одні країни боролися з пандемією, а інші - з людьми - правозахисниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі