субота, 04 липня 2020 10:00

Онлайн-марафон Book Space: які події варто подивитися
5

16 годин триватиме онлайн-марафон третього Міжнародного книжкового фестивалю Book Space
Фото: facebook.com
16 годин триватиме онлайн-марафон третього Міжнародного книжкового фестивалю Book Space
16 годин триватиме онлайн-марафон третього Міжнародного книжкового фестивалю Book Space
16 годин триватиме онлайн-марафон третього Міжнародного книжкового фестивалю Book Space
16 годин триватиме онлайн-марафон третього Міжнародного книжкового фестивалю Book Space

Сьогодні й завтра, 4 і 5 липня, проходить онлайн-марафон книжкового фестивалю Book Space. Заплановано лекції, дискусії, огляди літературних новинок, розмови з видавцями та авторами.

У кожен із днів на глядачів чекає вісім годин безперервного ефіру на YouTube-каналі Book Space Fest. Центральна тема цьогорічного фестивалю - "Майбутнє: (анти)утопії".

Gazeta.ua зібрала анонси 5-ти найцікавіших подій.

Лекція літературного критика Євгенія Стасіневича "Майбутнє, яке вже тут: література і (анти)утопії".

"Література за минулі сто років добряче розтратила свій пророчий потенціал. Реальність щораз виявлялася куди складнішою та дивнішою, ніж найзухваліші прогнози. Проте чи так воно й зараз? Чи стала література – і українська також – чутливішою до змін, а чи все більше втрачає зв'язок із нервовою системою сьогодення?

Та, можливо, вирішальне питання слід сформулювати ось як: чи готова література працювати з образами не лише катастрофічного майбутнього, але й знову пропонувати проєкти таких необхідних у кризові часи утопій? Тобто чи можливо в одній книзі поєднати майбутнє та оптимізм? Життєствердність і те майбутнє, в якому ми, як виявилось, вже перебуваємо?", - йдеться в анонсі.

4 липня, 12:15 - 13:00

Дискусія "Книжковий ринок в умовах карантину". Учасники - Антон Мартинов, засновник проєкту "Лабораторія"; Ірина Батуревич, керівниця аналітичного відділу Українського інституту книги, співзасновниця "Читомо".

"Пандемія COVID-19 та карантинні обмеження спричинили велику кризу для малих та середніх бізнесів. Але найбільше постраждалою галуззю стала культурна, як в світі загалом, так і в Україні.

На відміну від розвинутих західних країн, де уряди й меценати першочергово виділяли кошти на підтримку культурних ініціатив, в нашій країні це виглядало як утопічна мрія.

Після попередніх п'яти років підйому і пожвавлення український ринок за час карантину зазнав великого удару і зараз зайшов у кризовий період. Більші учасники ринку, великі видавці та мережеві книгарні протрималися більш впевнено - і завдяки попереднім більшим заробіткам, і завдяки власним інтернет-крамницям. Тоді як незалежні книгарні не всі пережили першу хвилю карантину. Потерпають і нішеві та малі видавці.

Середина весни ознаменувалась скасуванням великих книжкових ярмарків, а це означає, що видавці позбавлені можливості робити найбільші річні виторги.

Через непрогнозованість майбутніх видань і заробітків потерпають суміжні галузі, тісно пов'язані з книговиданням та книгорозповсюдженням: спільноти перекладачів, редакторів, ілюстраторів, дизайнерів, працівників типографічних підприємств.

Але дива трапляються і під час випробувань, і завжди є сміливці, котрі вирішують використовувати кризові моменти для початку чогось нового. Крім того, доволі консервативним гравцям українського книжкового бізнесу довелося швидко засвоювати нові правила гри на просторах інтернету, що подекуди призводило до неочікуваних результатів".

4 липня, 13:15 - 14:00

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книжковий фестиваль пройде у форматі онлайн-марафону

Лекція редактора "Телебачення Торонто" Максима Щербини "Як створювати меми".

"У 1976 році Річард Докінз у своїй книзі "Егоїстичний ген" назвав "мемом" основну одиницю культурної передачі чи ініціації. Десь за таким принципом мем існує і в сучасній ері інтернет-спілкування.

У світі "тредів", "меседжів" та "коментів" ми часто один з одним обмінюємося культурною інформацією за допомогою мему. В деяких випадках вистачає однієї "мемної" картинки чи словосполучення, щоб людина з іншої сторони екрану абсолютно чітко зчитала вашу позицію, світогляд чи напрям політичної критики. Мем є важливим елементом спільнот, критерієм залученості у спільне культурне поле, а також мікронаративом, який розповсюджується та твориться тут і зараз.

Що таке "мем" з точки зору наративу? Як він створюється? Та чи можна збудувати його штучно?"

5 липня, 15:15 - 16:00

Дискусія "Культура внє палітікі": реальність чи самообман?" Учасники - письменниця Ірена Карпа; журналіст, засновник та редактор медіа про нову українську музику LiRoom Олексій Бондаренко; журналіст Вадим Карп'як.

"Якою є роль митця у суспільстві? Чи має він висловлюватися щодо суспільно значущих питань, а чи його задача лише творити? Чи можливо творити у вакуумі, не зазнаючи впливу того, що відбувається довкола, і не стаючи таким чином частиною політики? В нашій країні часто політику розуміють лише як політичний процес, але ж це поняття набагато ширше. Політика не обмежується виборами, визначає будь-яку суспільну взаємодію. В сучасному світі давно доречно говорити не про політику, а про політики. То чи уникають митці демонструвати свої позиції, тому що не розуміють, що політика пронизує все наше життя? А чи тому, що просто бояться бути непопулярними?"

5 липня, 17:30 - 18:30

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Література пов'язана з танками - Забужко

Дискусія "Після коронавірусу: майбутнє мистецтва". Учасники - художниця й антропологиня культури Лія Достлєва; художниця, кураторка та садівниця Алевтина Кахідзе.

"У сучасному швидкозмінному світі сфери, прив'язані до аудиторії та споживання культурного продукту, зустрічаються зі щоденними викликами. Втім, пандемія коронавірусу, можливо, стала найбільш масштабним. Майже всі види сучасного мистецтва контактують зі своєю аудиторією через публічні простори і події. Відрізані від цього каналу, вони опинилися в жорсткій творчій та фінансовій ізоляції.

Звісно, така несподівана криза активізувала креативне мислення і народила безліч способів її подолання. Зірки телебачення знімають серіали на мобільні телефони, не виходячи з власного дому. Симфонічні оркестри грають в живих сесіях у Zoom'і. Більшість музеїв та архітектурних пам'яток терміново розробили віртуальні тури, зокрема в режимі лайв із екскурсоводами. Але залишається багато питань.

Чи можуть хоч і найвигадливіші форми віртуального представлення мистецтва замінити реальну зустріч з аудиторією? Якщо так, то, можливо, COVID-19 лише пришвидшив ті процеси оцифрування та віртуалізації, які й так відбуваються у сучасному мистецтві? А чи готова аудиторія підтримувати такі віртуальні взаємини фінансово? Чи злива безкоштовних можливостей для дозвілля, яка затопила інтернет під час карантину, взагалі відучить споживачів платити за контент і поставить митців перед потребою шукати нові способи заробляти собі на життя?"

5 липня, 18:45 - 19:45

Повна програма опублікована на сайті фестивалю.

Міжнародний книжковий фестиваль Book Space проводиться в місті Дніпро з 2018 року. Ставить за мету розвивати інноваційні підходи у книжковій сфері, стимулювати використання нових технологій, аби українська видавнича справа наздогнала своїх європейських та американських колег. У межах фестивалю проводиться конкурс на підтримку видавців та авторів "Книжка майбутнього". Головною умовою участі є поєднання у виданнях цифрових та паперових технологій.

Зараз ви читаєте новину «Онлайн-марафон Book Space: які події варто подивитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі