понеділок, 10 червня 2013 11:03

Обличчя у зморшках та банки з фарбами - у Чехії показують "Україну сьогодні"
7

Роботи молодих українських художників виставлятимуть до кінця жовтня у просторі Чеського Центру в Празі. Серед учасників виставки "Україна сьогодні" - Назар Білик, Зоя Орлова, Данііл Галкін, Максим Чатскій, Павло Ковач, Євген Самборський, Юрій Білей, Анна Звягінцева, Володимир Сай, Марина Талютто, групи "Шапка" і "Tenpoint".

Куратор проекту Марина Щербенко, розповіла яким молоді художники бачать українське суспільство.

- Як саме відбирали учасників проекту?

- Усі ці роботи вже показували в Києві на платформі Bottega Gallery та Shcherbenko Art Centre. Це впершу чергу учасники конкурсу МУХі 2010-2012 років. Акцент робився саме на молодих митцях. У проекті було важливим показати тенеднції в українському сучасному мистецтві, відображення соціальної проблематики та української етніки.

- Мабуть, одна з найбільш візуально-вражаючих робіт - скульптури зморшкуватих голів...

- Це роботи Володимира Сая. Він працює з різними матеріалами. І ці скульптури - дослідження художником віку. Наскільки час впливає на людське тіло. Ці роботи він починав робити з пластиліну. Потім обклеював усе плівкою. І лише тоді "одягав" зверху справжню курячу шкіру. У чеському центрі виставлені роботи, які виконані вже в пластику.

- З якими матеріалами чи подачею робіт експериментували художники?

- До прикладу, проект Юрія Білея. Оскільки він працює в жанрі перформенсу, то його роботи мають більш інтерактивний характер. Це ряд прозорих банок, заповнених фарбою. Вони перевернуті на стопку білих серветок. Поки що мають гарний вигляд, але проект змінюватиметься. Зараз це нагадує веселку. З часом серветки поглинуть воду з фарбою і стануть бруднувато-коричневого кольору. Художник змушує задуматися глядача - ми часто помиляємося у визначенні того, що є красивим.

Метафоричною є робота і групи "Шапка" - конусоподібні фігури. Минулого літа ми показували її в Bottega Gallery. Основна ідея - наскільки часто в житті людина бажає почати все заново. І це дуже характерно Україні, а саме нашій українській пострадянській свідомості. Після розвалу СРСР необхідно було все починати заново. Але ми до сих пір не можемо відпустити минуле.

- Зараз у Bottega Gallery ви куруєте нову виставку "Середовище існування". Це продовження чеського проекту?

- Це паралельний проект. Серед учасників також є художники, які виставляються у Празі. І тут також є рефлексія митців про український соціум. Наприклад, законсервовані квіти в банках - робота групи "Tenpoint". Це штучні квітки в банках з водою. Відображає те, що відбувається в нашій країні і наскільки ми залежні від того пострадянського простору і загалом від того як розвиток держави впливає на наше життя. Консервація для українців знакова. І з року в рік у нас консервують практично всі.

Зараз ви читаєте новину «Обличчя у зморшках та банки з фарбами - у Чехії показують "Україну сьогодні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі