пʼятниця, 07 червня 2013 16:14

У Києві покажуть одеське мистецтво - "картини з парканів" та величезні абстрактні полотна
7

Три тижні у Мистецькому Арсеналі показуватимуть одеське мистецтво. А саме 500 творів живопису, графіки, скульптури та відео, що були створені одеськими митцями протягом другої половини ХХ ст. - першого десятиліття XXI ст.

Виставка "Одеська школа. Традиції та актуальність" діятиме з 12 червня.

В експозиції роботи сотні одеських художників - Михайло Божий, Юрій Єгоров, Валентин Хрущ, Людмила Ястреб, Олександр Ройтбурд, Ігор Гусєв та інші. Період історії одеського мистецтва тематично розділять на кілька етапів: міські пейзажі, натюрморти і ліричні портрети 1940-60-х років; квартирні виставки; "Нова хвиля" (1980-90 рр.), яка агресивно виступала проти канонів класичного мистецтва; Сontemporary art 1990-2000-х у його різноманітних напрямках і формах та відео-арт сучасних експериментаторів.

Спеціально для виставки "Одеська школа" учасники творчого об'єднання "Мамай" створять великі нефігуративні полотна, об'єднані в єдину експозицію "Нонконформізм 2013". За кураторським задумом представники одеського нонконформізму 1960-70 років (Володимир Стрєльніков, Володимир Маринюк, Євген Рахманін, Валерій Басанець та інші) мають у тритижневий термін створити абстрактні полотна великого формату на відміну від камерних живописних робіт радянської епохи.

Також, спеціально для "Одеської школи" реконструюють знамениту "Парканну виставку" - одну з перших відкритих акцій одеського андеграунду, що відбулася у 1967 році, коли Станіслав Сичов і Валентин Хрущ виставили свої роботи просто неба, на дерев'яному будівельному паркані біля Оперного театру, надписавши і легендарну назву експозиції - "Сичик+Хрущик". "Парканна виставка" тривала всього три години і була розігнана міліцією. Ця подія в Одесі відбулася на сім років раніше знаменитої "Бульдозерної виставки" в Москві.

Протягом роботи виставки "Одеська школа" буде серія зустрічей із художниками, обговорення та концерти одеських музикантів, серед яких група "Ізя Кольт", що у своїх текстах продовжує поетичну традицію Саші Чорного, іронічного, інтелігентного і трохи фривольного міського романсу та одеської вуличної пісні.

Виставка "Одеська школа. Традиції та актуальність" з успіхом пройшла в художньо-виставковому центрі "АртДонбас". Після Мистецького Арсеналу в Києві проект вирушить до Львова. У Києві виставка триватиме з 12 по 30 червня.

Зараз ви читаєте новину «У Києві покажуть одеське мистецтво - "картини з парканів" та величезні абстрактні полотна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі