неділя, 08 жовтня 2023 14:27

Ніколи не співала російською і працювала на заводі: що потрібно знати про покійну Ніну Матвієнко

Ніколи не співала російською і працювала на заводі: що потрібно знати про покійну Ніну Матвієнко
Сьогодні стало відомо про смерть Ніни Матвієнко. Фото: ТСН

Сьогодні стало відомо про смерть української співачки Ніни Матвієнко.

Gazeta.ua зібрала найцікавіші факти про життя та творчість народної артистки.

Вона народилася 1947 року у селі Неділище Житомирської області. Була п'ятою дитиною з одинадцяти. Бідні батьки віддали Ніну до школи-інтернату для дітей з багатодітних сімей.

Після навчання вона влаштувалася на завод "Хіммаш". На зарплату пошила собі пальто й поїхала до Києва на пробу в народний хор імені Верьовки. 1968 року її туд взяли, й так розпочалась кар'єра Ніни Матвієнко.

У хорі Верьовки вона виступала понад 20 років. Їздила на всесоюзні музичні конкурси та на гастролі. Ніколи не співала російською, через що радянська влада деякий час забороняла артистці виїжджати за кордон. На що вона казала: "хочете російської пісні - Зикіну слухайте".

1975 року співачка заочно закінчила філологічний факультет КНУ імені Тараса Шевченка. Вона збирала українські народні пісні та перекази, друкувала власні вірші та статті. 2003 року видала біографічну книгу "Ой, розорю нивку широкую".

1985 року Ніни Матвієнко стала народною артисткою УРСР. 1988-го отримала Національну премію імені Тараса Шевченка.

2006 року співачка отримала звання "Героя України". Вона критикувала лідерів Євромайдану, але 2022 року різко засудила вторгнення РФ в Україну та попередила російських військових про розплату.

Родина Ніни Матвієнко

1971 року Ніна Матвієнко вийшла заміж за художника Петра Гончара. Все життя була з ним у шлюбі. Народила синів Івана й Андрія і доньку Антоніну. Іван постригся у монахи, Андрій став художником, Тоня виконує народні пісні.

Цікаві факти про життя Ніни Матвієнко

В юності співачка грала у волейбол і баскетбол, кидала гранати. До повноліття ніколи не святкувала дня народження та не отримувала подарунки.

На заводі Матвієнко працювала кранівником.

Діти Ніни Матвієнко зверталися до своєї матері на "ви".

Вона грала у театрі та в кіно. Матвієнко знялася у фільмах "Солом'яні дзвони" і "Пропала грамота", телеспектаклі "Маруся Чурай", радіоспектаклі "Лісова пісня". Виступала в американському театрі La Mama в Нью-Йорку. Була театральною режисеркою музичного спектаклю "Під сонцем" за участю японського танцівника Тадаші Ендо.

Ніна Митрофанівна виступала на сцені спільно з сучасними українськими гуртами та співаками. Серед них ТНМК та Монатік.

У репертуарі покійної співачки понад 250 творів - це народні пісні, молитви, колискові, щедрівки, веснянки, танцювальні та гумористичні номери.

У віці 75 роки померла українська співачка Ніна Матвієнко.

Через два дні співачці мало виповнитися 76 років. Подробиць смерті Матвієнко не повідомляють.

Зараз ви читаєте новину «Ніколи не співала російською і працювала на заводі: що потрібно знати про покійну Ніну Матвієнко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі