пʼятниця, 14 грудня 2012 15:54

Національному художньому музею картини дарують бізнесмени

  "Галанта пара 2" (1991)
"Галанта пара 2" (1991)

Одеський бізнесмен і колекціонер Олег Дегтяренко подарував Національному художньому музею картину Юрія Соломка "Галантна пара 2".

Робота намальована 1991-го на географічній мапі світу. Це одна із перших робіт художника на мапах, які він часто використовує замість звичного полотна. На ній олійними фарбами зображені чоловік і жінка ХVIII століття. Картину подарували нещодавно, але придбана вона була навесні.

"Може, це Сполучені Штати нишком цілуються з Радянським Союзом, або Схід із Заходом, - каже Юрій Соломко. - Почав малювати на мапах у часи перебудови. Тоді новини говорили тільки про те, що з'являються нові кордони, нові держави. Мене це напружувало. Захотілося зняти цю геополітичну напругу з мапи світу".

Картина потрапить до музейної колекції актуального мистецтва. Її почали формувати 2009-го. Вже мають з півсотні робіт представників української Нової хвилі.

"Наприкінці 1980 - початку 1990-х роботи сучасних українських художників мали колосальний успіх, - розповідає завідувач відділу мистецтва ХХ - початку ХХІ століть Оксана Баршинова. - В Україні з них лишилося дуже мало. Вони або потрапляють до закритих приватних колекцій, або їх вивозяться за кордон. Наприклад, не знаю, чи доведеться нам побачити живцем "Печаль Клеопатри" Арсена Савадова і Георгія Сенченка. Вона знаходиться у приватній колекції в Америці. Ми вирішили, що роботи цього періоду треба намагатися зберігати у країні. Нам на зустріч пішов "OTP Bank". Розробили з ними програму на поповнення колекції. Вже другий рік купуємо роботи на суму, яку виділяє банк".

У збірці є картини Олександра Гнилицького, Олега Голосія, Олександра Ройтбурда. Деякі художники самі віддають свої роботи. Постійним дарувальником є Павло Маков.

"Аргументом, щоб нам дарували, є одне слово "музей". Бо музей - це абсолютно вічна категорія. Ім'я мецената завжди буде вказане на етикетці поруч з назвою картини, фігуруватиме в усій документації. Роботи вивчатимуться, вводитимуться в науковий обіг, зберігатимуться належним чином. Вони будуть завжди доступні художнику. Якщо треба показати роботу на якійсь виставці, автор зможе звернутися до музею, і без всяких заперечень ми її надамо. Деякі невідомі художники хочуть дарувати нам свої картини, аби у своєму резюме вказати, що вони зберігаються у національному музеї. Ми відмовляємося, бо маємо високі критерії відбору".

Міністерство культури закладає до бюджеті графу про закупівлю робіт для Національного художнього музею. "Але це не відбувається регулярно і щедро. Мусимо самостійно шукати можливості для поповнення фондів", - завершує Оксана Баршинова.

Зараз ви читаєте новину «Національному художньому музею картини дарують бізнесмени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі