понеділок, 25 листопада 2013 15:15

На виставі про Афганістан глядачі прикривали обличчя руками
5

Фото: Фото: drabyna.org

24 листопада у Львові завершився IV Фестиваль сучасної драматургії "Драма.UA". Однією з найрезонансніших вистав львівські глядачі визнали спектакль "Ніч в Афганістані". На фестиваль "Драма.ua" її привіз німецький режисер 39-річний Андре Ерлан.

- Це вистава про участь німецьких військ в афганській війні. Ми, німці, почуваємося дуже некомфортно через усі воєнні дії, де брали участь, - розповідає Ерлан. - Коли готували постановку, опитували багато учасників тієї війни. Принципово не показуємо виставу в театрі. Для кожного спектаклю шукаємо інший простір. Важливо, щоб це місце було пов'язане з буденним життям людей.

- Зберігайте квитки до кінця. Вистава рухома, - каже контролерка на вході до Палацу мистецтв у Львові. У невеликому залі розсідається близько 30 глядачів, переважно молодь. Перед них виходять троє чоловіків та жінка у військовій формі. Махають палицями, автоматами, віджимаються, тренуються. Поміж тим по черзі - голосно розказують про війну німецькою. Зверху на стіні транслюють переклад.

- Хто багато розповідає про війну, той насправді її не бачив, - каже актор. - Коли я повернувся додому, став мовчазним. Сім'я почала хвилюватися, до якого лікаря мене відвести. Боялися.

За 40 хв глядачів ведуть у інший зал. У невеликій коморі є мати і кілька стільців. Глядачі розсідаються на долівці. Актори ходять між ними. Розкладають спальники у чотирьох кутках. Сцену ночі в Афганістані дають без перекладу.

Четверо афганців голосно сваряться, п'ють пиво, б'ються, стріляють. Солдатка стрибає на солдата, імітують п'яний статевий акт. Телефонують батькам по скайпу і довго розповідають про себе. Коли нарешті влягаються, до камери підходить дівчина. Розмовляє пошепки, починає оголюватися і виставляти в камеру то груди, то сідниці, стогне. Солдати прокидаються, починають за нею підглядати. Від шуму вона лякливо біжить до свого ліжка.

У чотирьох кутках кімнати актори починають мастурбувати під покривалом. Чоловіки - мовчки, дівчина голосно стогне. Глядачі ніяково посміхаються. Дія триває у повній тиші. Присутні вовтузяться. Хтось шукає щось у сумочці. Хтось оглядає своє взуття, хтось прикриває лице рукою. Незручна ситуація триває. Актори пришвидшують рухи. Глядачі дивляться у стелю, в підлогу. Голосний крик жінки-солдата завершує сцену. Присутні з полегшенням зітхають.

- У мене аж голова розболілася з тої вистави, - коментує глядачка, жінка років 40. - Півтори години німецького крику. Хотілося вийти раніше, але не хотіла заважати іншим. Показали афганців з найгіршої сторони. Не розумію сучасної драми. Видно, лірикою та грою глядача уже не заманиш. Оголене тіло - теж уже не новина. То заманюють відкритими статевими актами.

Зараз ви читаєте новину «На виставі про Афганістан глядачі прикривали обличчя руками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі