вівторок, 18 вересня 2012 11:35

На Форумі видавців у Львові лаяли галицький рагулізм
20

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

"У Львові неможливо жити. Атмосферний тиск, сморід і галичанський рагулізм. Три причини всього-на-всього. Це люди з квадратними ліцами, яких ти бачиш ще здалека. Позавчора я садила на поїзд Карпу. Нас тьотка намахала на 300 гривень, причому на рівному місці — з мілим галицьким лицем: "Вибачте, я перепрошую, та шо ви, та в мене двоє дітей. та як я могла б обдурити".Цього мені досить, щоб не любити своє місто", - обурюється журналістка газети "Високий замок" Божена А., стоячи в черзі за автографом до мультиплікаторки і дитячої письменниці Наталі Гузєєвої на Львівському Форумі видавців.

"Це майже історія з мого шверцарського життя, - захищає Львів продюсер Михайло Маргуліс. - У Швейцарії в транспорті написано, що відповідальність за правильність квитка лежить на пасажирові. Ви помилилися — це ваші проблеми. Я купив квиток до одної станції, але замислився і проїхав свою. На наступній кажу контролерам, які сідають в електричку: "Знаєте, таке сталося". І вони з мене зняли штраф. Але там усе по правилах. Я на них ображатися не можу".

Божена знизує плечима.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ірена Карпа закликала обливати лексуси кислотою

При виході з конференц-зали Палацу мистецтв троє дідусів у вишиванках голосно дискутують, чи були написані українською найдавніші письмена.

У цей час залу окупують дівчата з книжками італійського священика Бруно Ферреро. Зала переповнена. Більшість аудиторії - молоді жінки. Хто не зайняв місце - підпирають стіни.

"Я на каву не йду. Купила книжку Бруно Ферреро, і хочу, щоб він мені її підписав. Сидітиму всю презентацію", - говорить по телефону львів'янка 24-річна Іванна Садовяк.

"Вчімося розмовляти! - радить зі сцени італієць. Тому що зараз у світі найпоширенішим стало тільки слово "Вау".

"Не буду фотографуватися, я не фотогенічний", - письменник і співак Антін Мухарський (знаний також як Орест Лютий) відмовляється стати до знімки з ефектною чорнявкою у джинсах, яка просить його попозувати разом для камери. Співак у скромній зеленій куртці і джинсах стоїть у дворі Палацу Мистецтв біля намету видавництва "Зелений пес", і тримає в руках свою книгу - "Доба. Сповідь молодого бандерівця", яку воно видало. То ховається в наметі видавництва, то виходить на люди.

Значно завзятіше за нього свою продукцію при вході до Палацу мистецтв рекламують брати Капранови. Вони зупинили свого зеленого запорожця (для унаочнення назви свого видавництва "Зелений пес") перед брамою палацу, щоб купити їхню книжку "Секс, бізнес по-донецьки і революція" могли навіть перехожі, які не мають наміру платити 10 гривень за вхід на Форум.

"Беріть книжку! 40 гривень і вона ваша назавжди. З автографом авторів!"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лауреат Букера ДіБіСі П'єр: "У вашій країні зараз ідеальний період - радійте"

Однак Палац мистецтв не минає майже ніхто. Тут скупчується велика черга на вхід. Так само не пройти на першому і другому поверсі Палацу серед стендів видавництв, які пропонують свої книжки.

"Оце мені подобається! Книжковий форум - свято для всього міста, - каже старенький львів'янин дружині, ховаючи до торбини щойнопропридбані книжки з медицини. - Щороку сюди ходимо. Внуки підсадили".

Львівські дівчата одягають на Форум високі підбори і заплітають коси. Найпопулярніша зачіска - кошик навколо голови. Також напрочуд багато молодих львів'янок, йдучи по книжки, прикрасили голови обручами і квітами.

19-й Форум видавців у Львові тривав 5 днів - з 12 по 16 вересня. За цей час у Львові відбулися майже 800 літературно-мистецьких акцій. Гостями форуму стали 150 письменників з України та закордону.

Зараз ви читаєте новину «На Форумі видавців у Львові лаяли галицький рагулізм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі