понеділок, 17 вересня 2012 07:32

"Він не повісився, а скочив з мосту в Дніпро", - Забужко

"Він не повісився, а скочив з мосту в Дніпро", - Забужко
gazeta.ua

Обговорюючи роман Оксани Забужко "Музей покинутих секретів", у Львові 14 вересня у рамках Форуму видавців письменниця розповіла, як завдяки її твору кияни дізналися правду про палац "Україна".

"Історію про палац "Україна", як він після свого тріумфального відкриття одразу був поставлений на реставрацію розповіли батьки з усної пам'яті про 1971 рік, - розповіла авторка. - Я сама свідок. Я свідок, який доніс чутки, які тоді циркулювали в колах тодішньої київської інтелігенції".

Письменниця переконана, що інколи через суб'єктивні погляди на історію можна знайти справжню істину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не дозволити переписувати історію – це теза шизофреніка", - Забужко

"Історія збудила страшенне зацікавлення серед киян: "А чи це правда чи вигадка?", – пригадала Забужко. - Історики, в тому числі аматори, таки викопали. Я написала у книзі, що архітектор покінчив із собою в туалеті ЦК. Ім'я його, зрозуміло, було відтоді викреслене зі списків авторів палацу "України". Знайшли ім'я. Виявилося, що справді таке було. От тільки він не повісився, а стрибнув у Дніпро з мосту. Якби я цього не написала, очевидно долею цього чоловіка і цими всіма матеріалами, в принципі, і не зацікавились. Відповідно в даному разі хід історії від суб'єктивної до об'єктивної, до живого документу відбувся зворотній. Література спонукала до розвитку справжньої історії".

 

Зараз ви читаєте новину «"Він не повісився, а скочив з мосту в Дніпро", - Забужко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі