середа, 08 лютого 2023 14:37

На Євробачення поїде гурт зі скандальною піснею про Україну

На Євробачення поїде гурт зі скандальною піснею про Україну
Чехію на Євробаченні представлятиме гурт VESNA. Фото: instagram.com/vesna__music

Гурт VESNA з піснею My sister's crown ("Корона моєї сестри") переміг на Національному відборі Чехії до Євробачення-2023.

Однак композиція співачок спричинила неабиякий скандал. У ній прозвучали рядки англійською, чеською, болгарською та українською. Гурт зізнається, що так хотіли підтримати Україну та продемонструвати дружні почуття до "слов'янської сестри". Але глядачі конкурсу обурилися через двоякий сенс тексту пісні та відеоряду до неї, присутнього російського наративу про "єдність сестер" та солістку гурту росіянку Олесю Очеповську. Українські фани звернули увагу на символізм корони, про яку співає гурт, мовляв, це ознака влади РФ, але не України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Організатори Євробачення представили логотип і слоган конкурсу

На сторінці у Instagram учасниці VESNA написали, що свою пісню присвячують "близькій сестрі" Україні. Основним посилом у пісні було так зване об'єднання сестринських народів.

"Оскільки Україна зараз переживає дуже складний період, ми хотіли висловити нашу підтримку. Концепція пісні пов'язана зі слов'янською традицією, яку підтримують загалом 13 європейських народів. Група представляє різні слов'янські народи: Патриція, Бара та Маркета – чешки, Тереза – словачка, Таніта – болгарка, Олеся – російська, а музикант, українка Катерина, також взяла участь у пісні. Сестринські стосунки завжди були важливими для нас. Оскільки нас об'єднують співчуття, солідарність і підтримка, які ми хочемо поширити на решту світу, ми твердо віримо, що у жінок є природна потреба в любові та безпеці. Сестринство нашої групи поєднує нас, незважаючи на всі наші відмінності", – написали учасниці гурту.

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Vesna (@vesna__music)

Як відомо росіянка Очеповська живе у Чехії вже давно та у своїх соцмережах висловлювалася проти російського вторгнення в Україну. Втім, у мережі українські єврофани вважають недопустимим участь будь-кого з російським громадянством. До того ж, багатьом образ з натяком на українську дівчину здався занадто клоунським.

Поки що організатор конкурсу ніяк не коментували участь гурту VESNA у Євробчанні-2023 у Ліверпулі.

На Євробаченні-2023 Україну представлятиме гурт Tvorchi. Вони перемогли у Національному відборі.

Tvorchi – гурт з Тернополя. Був заснований 2018 року саунд-продюсером Андрієм Гуцуляком та вокалістом Джеффрі Кенні. Вони познайомилися випадково, на вулиці Гуцуляк вирішив поспілкуватися зі студентом з Нігерії Кенні, щоб перевірити свій рівень англійської. Згодом Гуцуляк став музичним продюсером, а Кенні — автором текстів та вокалістом. Вони створюють музику у стилях поп, інді-поп та електроніка.

Зараз ви читаєте новину «На Євробачення поїде гурт зі скандальною піснею про Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі