неділя, 04 квітня 2021 00:45

Музика може замінити алкоголь та наркотики

Музика може замінити алкоголь та наркотики
Музика активує той самий центр винагороди у мозку, що їжа, алкоголь та наркотики. Це встановили канадські вчені. Фото: Pinterest

Музика активує той самий центр винагороди у мозку, що їжа, алкоголь та наркотики. Це в ході дослідження встановили нейробіологи з Канади, з Університету Макгіла. В експерименті взяли участь 17 волонтерів.

"Здатність музики викликати почуття задоволення була предметом багатьох нейробіологічних досліджень останнім часом", – стверджують автори дослідження.

Волонтерам вмикали плейлист з поп композицій, а дослідники вимірювали активність їхнього мозку за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії. Після учасники натискали одну з чотирьох різних кнопок на панелі відповідей, щоб вказати ступінь свого задоволення від музики.

Виявилося, що збудження шляхів до прослуховування музики – збільшувало задоволення, яке відчували учасники при прослуховуванні пісень. Водночас їх пригнічення – зменшувало. Ці зміни в рівні задоволення пов'язані зі змінами активності в прилеглому ядрі – ключової частини шляху, яка бере участь в системі винагороди та формування залежностей, зокрема алкогольних, наркотичних тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Побудували музей у формі космічного корабля

Також команда виявила, що учасники з найбільшою різницею в задоволенні показали й найбільшу різницю в синхронній активності між слухової та нагороджувальними областями мозку. Ці результати показують, що взаємодія саме між слуховими областями та областями винагороди викликає задоволення, яке ми відчуваємо, слухаючи музику.

Люди, які займаються музикою, розумніші за однолітків, які цього не роблять.

Американські вчені стверджують, що у тих, хто грає на музичних інструментах, є складні нейронні зв'язки. Тому під час гри задіяні майже всі ділянки головного мозку. Так є взаємодія не лише між нейронами-сусідами, а й між мешканцями віддалених частин мозку. Це можна порівняти зі жвавим рухом мегаполісу і затишшям провінційного міста.

Зараз ви читаєте новину «Музика може замінити алкоголь та наркотики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі