середа, 27 листопада 2019 15:30

"Марусю Чурай" Ліни Костенко знайшла у плацкартному вагоні поїзда" - Міла Іванцова

Автор: Сергій Старостенко
  Міла Іванцова вчилася в російській школі, яка за заповітом батька Михайла Грушевського  мала бути українською
Міла Іванцова вчилася в російській школі, яка за заповітом батька Михайла Грушевського мала бути українською

Українська письменниця Міла Іванцова роман Ліни Костенко у віршах "Маруся Чурай" вперше прочитала, випадково знайшовши на верхній полиці плацкартного вагону поїзда. Про це вона розповіла журналу "Країна".

"Я навчалася на Куренівці у школі №14, збудованій на початку ХХст за заповітом і на кошти Сергія Федоровича Грушевського, батька Михайла Грушевського, який і опікувався виконанням заповіту. Однією з умов заповідача було навчання у тій школі українською мовою. Про що я дізналася аж у ХХІ столітті, оскільки 10 років провчилася в російській школі, де досить мало приділялося уваги вивченню української літератури. Хоча, можливо, це й добре, адже у подальшому житті мене очікувало багато відкриттів.

Так одного разу вже у ранні студентські роки мені трапилася чудесна книжка. Я її просто знайшла в потязі, на верхній полиці плацкарту, коли їхала в Одесу. Власника не виявила, тож я відкрила першу сторінку і читала майже до ранку. Віршований історичний роман Ліни Костенко вразив мене до глибини душі. Це, мабуть, було друге настільки потужне моє власне враження від української поезії, не тої, яку вивчали у школі і розбирали на уроках літератури за шаблонною схемою, про яку писали твори й реферати, "бо задано". Всесвіт обережно підсунув мені це відкриття соковитого, наповненого красою, мудрістю й емоціями віршованого тексту, який хотілося читати й читати, мов у спеку воду пити. Ще довго відлунювало в моїй голові прочитане й не відпускало, як почута пісня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На 1500-річчя Києва отримала в подарунок книжки Франсуази Саган"

А набагато пізніше я дізналася, що авторка закінчувала середню школу №123 на моїй рідній Куренівці, буквально у трьох кварталах від моєї школи, хоча мене тоді ще й на світі не було", - розповіла Міла Іванцова.

Інтерв'ю з Мілою Іванцовою читайте в журналі "Країна".

Ліна Костенко написала понад 15 поетичних збірок ("Вітрила", "Мандрівки серця", "Над берегами вічної ріки", "Сад нетанучих скульптур", "Річка Геракліта"), роман "Записки українського самашедшого". За історичний роман у віршах "Маруся Чурай" поетесу нагородили Державною премією ім. Тараса Шевченка.

Зараз ви читаєте новину «"Марусю Чурай" Ліни Костенко знайшла у плацкартному вагоні поїзда" - Міла Іванцова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі