четвер, 26 вересня 2013 10:05

Майже половина українців ніколи в житті не матюкались

Майже половина українців ніколи в житті не матюкались
Скрін: zakarpattya.net.ua

Майже половина українців визнають, що вживають нецензурні вирази (49%), а ще 12 % опитаних відзначили, що не вживають нецензурних слів зараз, але вживали раніше. У той же час 40 % українців ніколи не вживали нецензурних слів і зворотів. Про це свідчать дані опитування донецької компанії Research & Branding Group.

Серед українців, які вживають нецензурну лексику, третина відзначили , що роблять це тільки у виняткових випадках ( 35 %), приблизно стільки ж - досить рідко (32%), а кожен четвертий досить часто ( 27%). Серед чоловіків удвічі більше тих, хто вживає нецензурну лексику, ніж серед жінок ( 67% чоловіків проти 34 % жінок), і, відповідно, ніколи не вживали нецензурну лексику, значно більше серед жінок ( 55%), ніж серед чоловіків ( 20 %).

На думку жителів України, головними причинами вживання нецензурних висловів не є спрямовані проти когось або конкретні мотиви: підвищення емоційності мови ( 48%), зняття психічної напруги ( 45 %) або больового шоку ( 28%). У той же час, на думку українців, кожен четвертий, вживаючи нецензурну лексику, робить це цілеспрямовано проти когось: для образи чи приниження співрозмовника (27%), для демонстрації агресії ( 26%). Ще частина українців вживає нецензурну лексику з метою " самоствердження ": для демонстрації зневаги до системи заборон (13%), для демонстрації належності до певного кола " своїх " (13 %) або для демонстрації своєї розкутості і незалежності ( 13%). Більшість українців, які вживають нецензурні слова, визнають, що могли б відмовитися від їх уживання: третина готові повністю припинити вживання нецензурної лексики (32%), стільки ж готові зробити це в більшості випадків (32%), а кожен п'ятий - в окремих випадках ( 19% ). У той же час 13% українців ні за яких обставин не змогли б відмовитися від вживання нецензурної лексики.

Більшість українців вважають, що кращим методом боротьби з нецензурною лексикою буде самоконтроль, коли кожен сам стане стежити за своєю мовою ( 66%). Більше третини опитаних вважають, що для викорінення лайливих слів краще прищеплювати культуру мови за допомогою літератури, мистецтва, через ЗМІ ( 37%). Тоді як кожен п'ятий віддає перевагу адміністративним методам боротьби з нецензурною лексикою - законодавчо заборонити лихослів'я і піддавати порушників штрафам та арештам ( 21%). Дев'ять з десяти жителів України (93% ) знають нецензурні вислови, не знають таких слів лише 6 % українців. У більшості випадків українці стикаються з нецензурними виразами на вулиці ( 88 %), а також у робочих колективах (31%) і в колі знайомих і друзів ( 30%).

Опитування Research & Branding Group проводився 20-31 серпня 2013 методом особистого інтерв'ю в 24-х областях України, АР Крим, містах Київ і Севастополь. Респонденти відбиралися за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за місцем проживання (область), статтю і віком. Обсяг вибіркової сукупності склав 2079 чоловік. Очікувана середня похибка вибірки складає + -2,2 %.

Зараз ви читаєте новину «Майже половина українців ніколи в житті не матюкались». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі