четвер, 17 травня 2012 16:20

Лутковська оцінила ступінь захищеності українців на тверду "трійку"

Лутковська оцінила ступінь захищеності українців на тверду "трійку"
Валерія Лутковська. Фото: liga.net

Уповноважена з прав людини Валерія Лутковська вважає великою проблемою в царині захисту прав людини юридичну необізнаність громадян.  Про це вона заявила сьогодні на прес-конференції в Києві.

"По тій пошті, що отримую за час роботи, зрозуміла, що у людей нема розуміння того, чим має займатися омбудсман, і відсутність правової допомоги на місцях. Правильна відповідь у 90 відсотків звернень — вам до адвоката, а не до уповноваженого. Питанням правової освіти населення у нас займається велика кількість відомств. Краще, щоб при зверненні до уповноваженого людина отримувала необхідну правову допомогу у секретаріаті. Спробуємо надавати мінімальне консультування. Відкриємо пункт безкоштовної правової допомоги в офісі омбудсмана. Це дозволить певні звернення направляти до юристів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лутковська не бачить нічого поганого в тому, що у справі Луценка була на стороні уряду

На прохання журналістів оцінити ступінь захищеності українців за п'ятибальною системою, Лутковська сказала:

"Це запитання не таке просте. Усе залежить від того, наскільки людина готова сама себе захищати. Ми можемо говорити про те, що створені певні механізму захисту, але про це люди не знають. Я б оцінила ступінь захищеності громадян в Україні на тверду "трійку".

Разом з тим уповноважена визнала проблему системного порушення прав людей в Україні.

"Два дні тому Європейський суд з прав людини виніс пілотне рішення у справі "Каверзин проти України". У ньому вказано на системну проблему: побиття в органах внутрішніх справ, ненадання після цього адекватної медичної допомоги, відсутність ефективного розслідування на скарги про це. Але не тільки це має стати завданням представника уповноваженого з питань національного превентивного механізму. Україна приєдналась до Конвенції проти катувань, тому давно вже мала б створити механізм дотримання прав людини у місцях несвободи. Такою може бути система "Омбудсман-плюс". Причому "плюс" - це громадянське суспільство.  Ми співпрацюватимемо з громадськими правозахисними організаціями, щоб делегувати їм частину своїх повноважень", - зазначила Валерія Лутковська.

Зараз ви читаєте новину «Лутковська оцінила ступінь захищеності українців на тверду "трійку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі