пʼятниця, 10 червня 2011 16:47

Найкращих молодих джазменів обирали на порталі DJUICE

 

Понад 100 джазових музикантів виступили протягом фестивалю "Альфа Джаз Фест" у Львові. Дійство відбувалося 3–5 червня на трьох сценах — на пл. Ринок, вул. Валовій і у парку культури і відпочинку ім. Богдана Хмельницького.

— Ми багато сперечалися про те, чи повинен бути цей фестиваль, — говорить організатор свята, керівник консорціуму "Альфа-груп", уродженець Львова Михайло Фрідман, 47 років. — Думаю, це буде чудове свято для міста, і воно стане хорошою традицією.

У рамках фестивалю відбувся конкурс "Зіграй на Львівському "Альфа Джаз Фест". На порталі DJUICE в інтернеті молоді музиканти виклали близько 60 власних композицій. Переможцями стали "Бренд Нью Квартет", "Роман Арчаков Проджект" і Георгій Матвіїв. Вони вибороли право виступати на одній зі сцен фестивалю.

— Так склалося, що наша компанія підтримує знакові заходи, які впливають на імідж України, — говорить президент компанії "Київстар" 45-річний Ігор Литовченко. — 2005 року ми були партнерами пісенного конкурсу Євробачення у Києві, наступного року підтримали збірну України з футболу на чемпіонаті світу. Партнерами "Альфа Джаз Фесту" стали невипадково. Від того, наскільки Україна буде учасницею світових заходів, залежить майбутнє наших дітей. Тому надали майданчик для конкурсу молодих джазменів. Ці музиканти заявили про себе й отримали можливість гідно представити Україну та її музичні традиції на фестивалі.

Гостем заходу став американський трубач і композитор Вінтон Марсаліс, 49 років. Він зокрема провів майстер-клас для студентів Львівської музичної академії ім. Лисенка.

— Студенти, які грали з Марсалісом, перебувають у стані коми, — жартує куратор фестивалю Олексій Коган, 53 роки. — Їм перехоплювало подих у прямому розумінні цього слова. Одному Вінтон мусив розтирати плечі — той не міг промовити і слова.

— Я чув тисячі музикантів у США, — запевняє Марсаліс. — Батьки до пізньої ночі чекають закінчення моїх концертів, щоб я послухав їхніх дітей. Щойно зайшов у вашу консерваторію, був зворушений, яке тут ставлення викладачів до студентів. Джаз — це міжнародна мова. На "Альфа Джаз Фесті" я виступаю з росіянином Ігорем Бутманом. Ми обидва граємо джаз, наші батьки і брати також займаються музикою. І ми отримуємо шалене задоволення від того, що робимо.

Спеціально для Марсаліса до його готельного номера привезли фортепіано.

— Я вдосконалюю свою майстерність щодня, — пояснює музикант. — Маю завдання — грати краще, ніж мій батько. Вмію грати на фортепіано тихо, тому нікому не заважав.

Зараз ви читаєте новину «Найкращих молодих джазменів обирали на порталі DJUICE». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі