четвер, 05 січня 2017 12:40

Кримська татарка врятувала 88 єврейських дітей-сиріт

Кримська татарка врятувала 88 єврейських дітей-сиріт

18 травня в прокат виходить український історико-драматичний фільм "Її серце" режисера Ахтема Сеїтаблаєва.

У фільмі йдеться про 18-річну кримську татарку Саіде. Під час Другої світової війни дівчина намагається врятувати двадцять єврейських дітей-сиріт. Щоб не потрапити до рук фашистів, юдеям потрібно "перетворитись" на татар. Змінити імена, звичаї і віру. Саіде допомагає їм, ризикуючи власним життям. Фільм зняли за реальними подіями, які трапилися з кримською татаркою Саіде Аріфовою у Бахчисараї під час і після Другої світової війни. Вона врятувала 88 дітей.

"Дівчина була готова на все, щоб зберегти життя. Навіть, якщо це чужа дитина. І рятувала вона їх двічі. Спершу – від нацистів, видаючи дітей за татар. Вдруге – від військ НКВД, які здійснювали депортацію кримських татар 1944 року. Довела їм, що діти – євреї. Я впевнений, що її історію мають побачити якомога більше людей", - каже режисер Ахтем Сеїтаблаєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український бойовик коштував 20 млн грн

Зйомки стрічки відбулися в Україні, Грузії та Ізраїлі. Через тимчасову окупацію Криму 60-80% сцен зняли у Грузії, під Тбілісі. Кіновиробники спільно із грузинськими колегами підібрали місця дуже подібні на кримські. Участь у зйомках брали українці, кримські татари, серби та євреї.

"За потенціалом – найдостойніший широкий глядацький український фільм року. Відображає чимало актуальних для України тем. Це - історична пам'ять, гуманізм, нині окупований Крим. У ньому відбувається осмислення ролі жінки в суспільстві", - каже кінокритик Сергій Васильєв

Кінофільм "Її серце" - переможець 7-го конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно, що надало 10 млн грн. Загальний бюджет картини - 31 млн грн. Її представили на Зимовому кіноринку Одеського міжнародного кінофестивалю-2016.

Взимку 2017 року на екрани вийде українська психологічна драма "Стрімголов" режисерки Марини Степанської. Бюджет стрічки 26,5 млн грн. Її повністю профінансувала держава.
Зараз ви читаєте новину «Кримська татарка врятувала 88 єврейських дітей-сиріт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі