вівторок, 18 грудня 2012 14:37

Книжковий ринок України може монополізувати російське видавництво

Книжковий ринок України може монополізувати російське видавництво
Фото: svit24.net

Українські видавці з жахом чекають наслідків злиття найбільших гравців російського книжкового ринку - груп "Ексмо" і "АСТ" пише в матеріалі "Найбільша мережа книжкових магазинів готується до банкрутства" видання "Коментарі".

Українська книга за останні місяці стала продаватися краще - приблизно на 20-30%. Причина - ситуативне ослаблення конкуренції. Справа в тому, що через злиття двох російських книжкових мастодонтів помітно збіднів потік імпортної літератури з Росії.

За оцінками Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, сумарно імпорт книг із Росії цього року скоротився майже вдвічі порівняно з минулим роком. Враховуючи те, що 90% привізної російської літератури становить розважальне чтиво, левова частка цієї кількості видань не доїхала до України через поглинання "АСТ" - видавництва, що спеціалізувався поряд з "Ексмо" на легких жанрах на кшталт детективів, жіночих романів та ін.

Українські видавці не поспішають радіти шансові заробити, що випав їм. "Продажі трохи зросли, але у нас є серйозні побоювання, що грошей ми не побачимо. Деякі мережі, як, наприклад, "Буква" або низка регіональних магазинів-одинаків котрий місяць ховаються за процедурою банкрутства, щоб не розраховуватися з видавцями, - розповідають в одному з вітчизняних видавництв. - Крім того, рано чи пізно "Ексмо" свої права на ввезення "АСТ" відстоїть. Об?єднаної книжкової бази йому вистачить з лишком, щоб заповнити свої магазини - після поглинання в його руках зосередилося майже 40% видавничого ринку РФ. І тоді потрапити в роздрібну мережу "Ексмо" - найбільшу в нашій країні - українській книзі буде практично неможливо. Зараз тільки двом-трьом найсильнішим нашим гравцям вдається домовитися про розміщення своєї продукції, та й то їх постійно притісняють".

Майбутнього року "Ексмо", найімовірніше, стане монополістом у книжковому роздрібному секторі Росії та України. "У Росії у групи "Ексмо", що володіє мережами "Читай-город", "Буквоїд", "Новий Книжний", не залишилося серйозних конкурентів. Для цього їй навіть не знадобилося купувати мережу "Буква" групи "АСТ". Схожий сценарій тепер розгортається в Україні, з тією лише відмінністю, що у нас роздріб "Ексмо" росте за рахунок поглинання ним торговельних мереж конкурентів, - розповідають в одному з книжкових магазинів столиці. - Спочатку це був "Книжковий супермаркет". Тепер на черзі мережа компаній "Емпік", яка задихається від боргів перед видавництвами".

За інформацією "Коментарів", "Емпік" перебуває в процедурі банкрутства - рахунки компанії заблоковані, оскільки "Ексмо" виставила до неї позовні вимоги про стягнення боргу на суму, що перевищує 1 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Книжковий ринок України може монополізувати російське видавництво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі