понеділок, 17 грудня 2012 15:34

Київській художниці дали премію Малевича за шматки асфальту та бетонні промені
8

Фото: Фото: kadyrova.com

Київська художниця Жанна Кадирова стала лауреатом премії імені Казимира Малевича.

14 грудня в Мистецькому Арсеналі відбулася церемонія нагородження. Попередньо журі Премії вибрало трьох фіналісток - Ладу Наконечну, Лесю Хоменко і Жанну Кадирову.

Премія Малевича вручається раз на два роки митцеві віком до 40 років, який народився в Україні, незалежно від теперішнього місця перебування, за внесок у розвиток сучасного мистецтва. Оцінюється якість, майстерність, досягнення і значимість створених ним робіт.

Відмінність цієї премії від українських премій "PinchukArtCentre" чи "МУХІ" в тому, що тут митців висувають художні інституції (культурні інститути, наукові центри, творчі об'єднання, галереї та музеї).

"Розглядалася творчість Жанни Кадирової за останні роки. Вона прийшла в мистецтво на початку 2000-х, - каже Олександр Соловйов, заступник генерального директора і головний куратор Мистецького Арсеналу. - Це були її перші спроби. Далі була робота в мистецькій групі "РЕП". Потім Жанна придумала свої "ноу-хау" - робила скульптури, інсталяції з кахлю. Це зміна функцій, контексту та зміна смислу в матеріалах. Це середина 2000-х років. Наприклад, дорожній знак чи пачка цигарок, чи фігура сантехніка, які зроблені з модулів плитки. До речі в Пермі вона виставляла надгризене яблуко, також з кахлю".

"На відміну від цих проектів, роботи останніх її років, не з плитки, а з бетону, асфальту. Приміром, "Не явні форми" - бетонні промені, які виходять з різних джерел світла. Якщо говорити саме в контексті премії Малевича (який своїм "Чорним квадратом" заявив про зміну виміру), Жаннині роботи з асфальту є також своєрідною зміною виміру. Вона переносить шматки асфальту, розмірами від А4 до великих блоків у виставковий простір, роблячи з них абстрактну картину", - додає Олександр Соловйов.

Жанна Кадирова, як лауреат Премії ім. Казимира Малевича отримала 3000 євро від Польського Інституту у Києві, грошову винагороду в розмірі 3000 євро від Фонду "Культурний проект" для реалізації резиденції у ЦСМ "Уяздовський Замок" та можливість проведення авторської виставки у Малій Галереї Мистецького Арсеналу.

Раніше лауреатами премії ставали Стас Волязловський у 2010 році та Алевтина Кахідзе - 2008 року.

Премія заснована 2008 року з ініціативи Польського інституту в Україні та в партнерстві з фундацією "Центр сучасного мистецтва" в пам'ять про Казимира Малевича, митця польського походження, який народився в Києві.

У складі польсько-українського журі, яке визначало переможця премії працювали: Стас Волязловський, Ярослав Ґодун, Наталія Жеваго, Фабіо Кавалуччі, Олеся Островська-Люта, Олександр Соловйов, Віта Сусак та Моніка Шевчик.

Зараз ви читаєте новину «Київській художниці дали премію Малевича за шматки асфальту та бетонні промені ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі