четвер, 29 листопада 2012 16:35

40 000 гривень на конкурсі митців отримала робота, в якій собака заглядає під оксамитовий навіс
5

Євген Самборський "Оксамитове ніщо"
Фото: Фото: Bottega gallery
Євген Самборський "Оксамитове ніщо"
Павел Ковач "Баланс"
Євген Клімчак і Катерина Старостенко "Фінансова піраміда"
Євген Клімчак і Катерина Старостенко "Фінансова піраміда"

З 8 по 28 листопада в Інституті проблем сучасного мистецтва проходила виставка номінантів проекту МУХi 2012. По закінченні виставки традиційно оголосили переможців, яких нагородили грошовими преміями.

Усього показали роботи 28-ми молодих митців. Більша частина з них - інсталяції, арт-об'єкти, колажі. Кожен з них експериментував з різною технікою та матеріалами.

Перше місце (40 000 грн.) віддали Євгенові Самборському, друге (15 000 грн.) - Павлу Ковачу, третє (10 000 грн.) - Євгену Клімчаку та Катерині Старостенко.

"Перше місце віддали роботі "Оксамитове ніщо" художника з Івано-Франківська, - розказує Марина Щербенко, організатор конкурсу молодих художників "МУХі 2012". - Це робота, яка спонукає людину поглянути вглиб себе. Та й сам художник ніби "копається" в первинних матеріях мистецтва. Переважило у виборі цієї роботи - неочікуване рішення поєднати комікс та незвичні об'єкти. На підставках собаки заглядають під оксамитові об'ємні навіси чорного кольору. Але це лише частина проекту. За задумом він доповнений великими овальними "хмарками" як в коміксі. У художника - вони порожні".

Друге місце отримала робота "Баланс" Павла Ковача. Оскільки художник працює з перформенсами та інсталяціями, то й нинішній арт-об'єкт також можна розглядати на межі цих видів мистецтв. На канаті лежить скло.

"Люди, які заходять в зал не відразу бачать прямокутник скла і якщо раптом його розбили б, то це те ж було б своєрідним продовженням перформенсу. Крім ідеї балансу між розумом та душею, природою та людиною, якимось внутрішнім своїм станом, в цій роботі є ще гра художника з глядачем" - додає Марина Щербенко.

Третє місце отримав один з найбільших арт-об'єктів на виставці - піраміда висотою в три метри та в 4 метри у периметрі. Це робота Євгена Климчака та Катерини Старостенко.

"Ця піраміда складається з рулонів, - пояснює Марина Щербенко. - Спочатку здається, що це рулони туалетного паперу, але насправді це утилізовані гроші. Художники розрізали їх на дуже тоненькі смужки і скрутили їх в рулони. По суті, гроші перероблені в таку собі фінансову піраміду. Художники говорять про людські потреби загалом. Говорять про гонку за багатством, коли життя втрачає справжній смисл і мотиватором стають лише гроші".

Цьогоріч на проект подали 500 заявок з усієї України. Конкурс "МУХі 2012" проходить вже вчетверте. Переможців визначало експертне журі - художники Тіберій Сільваші та Віктор Сидоренко, галеристи Євген Карась, Вікторія Бурлака, Марина Щербенко та куратор Олександр Соловйов.

Зараз ви читаєте новину «40 000 гривень на конкурсі митців отримала робота, в якій собака заглядає під оксамитовий навіс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі