пʼятниця, 19 жовтня 2012 13:47

Кінокритики порадили, що в першу чергу дивитися на фестивалі "Молодість"

Кінокритики порадили, що в першу чергу дивитися на фестивалі "Молодість"
Кадр з фільму "У темряві" Аґнєшки Голланд

На "Молодості" покажуть 298 фільмів. По суті фільми будуть крутити нон-стоп протягом усього тижня.  Наврядчи можна встигнути переглянути усе. Крім конкурсних 54 фільмів, дуже насичена позаконкурсна програма зі спеціальними подіями, майстер-класами та ретроспективними вечорами.

Gazeta.ua порадилася з кінокритиками, в який кінозал варто йти в першу чергу.

Алік Шпилюк (кінокритик, програмний директор ОМКФ):

-   Раджу дивитися усі фільми "Фестивалі фестивалів". Російську програму також - вона дуже цікава уся. А ще можна сміливо ходити на французькі та скандинавські фільми. Для справжніх глибоких поціновувачів кіно варто подивитися ретроспективи Алена Роб-Грійє та програму "Смертельна селекція". Будуть хороші ретроспективи Теодора Ушева та Артура Ліпсетта.


Андрій Алферов (кінокритик, очолює відділ кіноредакціі телеканалу "1+1"):

- З національного конкурсу раджу подивитися "День незалежності", а ще "Бороду". Про решту сказати нічого не можу, але впевнений що у головному конкурсі буде що подивитися.
Зі спеціальних програм раджу сходити на "Полювання" Томаса Вінтенрберга, "П`єту" Кім Кі Дука, "Священні мотори" Лео Каракса, "Просто вітер" угорця Бенса Флігауфа, "Після мороку світло" Карлоса Рейгадоса. Це дуже сильні стрічки, що пройшли перевірки великими кінофестивалям – Берлін, Канни, Венеція. Але важливо, що всі вони штовхають сучасне кіно, удосконалюють кіномову, піднімають важливі морально-етичні питання сучасного суспільства, знімають, як у випадку з "Полюванням", табу із стереотипу "невинності дитячих фантазій". Я власне збираюся подивитися ретроспективу Алена Роба-Гріє - французького режисера, драматурга і письменника, Артура Ліпсетта. А також документальну стрічку "Пліч о пліч".

Експериментальне
Французький кінофестиваль "LABO" відібрав для показів 9 короткометражок для проекту "Синергія". Вони зняті у нестандартній гібридній манері і з використанням новаторських технологій.

Студентське
Багато режисерів особисто приїдуть в Київ. Наприклад, італієць Джакомо Аббруццезе привезе фільм "Феєрверк" про найбільший в Європі сталеварний завод, який збираються знищити екологи в новорічні свята. Також серед заявлених стрічок - "Дорога на..." Таїсії Ігуменцової. Стрічка отримала нагороду Cin?fondation за кращий студентський фільм В Каннах. Це історія продавця незвичайних товарів.



Спеціальні програми
Особливу увагу варто приділити "Фестивалю фестивалів" - тут зібрані імениті стрічки. Буде оскарівський номінант "У темряві" польської режисерки Аґнєшки Холланд. Фільм, знятий в Україні і змальовує Львів часів Другої світової війни. Також покажуть найкращий фільм Римського МКФ 2011 - "Китайська казка". Режисер Себастьян Боренштейн зняв історію про власника магазину побутової техніки у Буенос-Айресі, який дав притулок загубленому китайцю. Зокрема покажуть 30 короткометражок і документальний фільм "Апасіоната". Останній розповідає про всесвітньовідому піаністку українського походження Алену Черні.

Навчальне
Буде окрема програма майстер-класів: зустрічі з режисерами, операторами та сценаристами. Свої класи проведуть Борис Хлєбніков, Теодор Ушев, Лео Каракс.

Фестиваль "Молодість" пройде у Києві з 20 по 28 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Кінокритики порадили, що в першу чергу дивитися на фестивалі "Молодість"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі