субота, 16 квітня 2022 18:45

Керамічний півник із Бородянки став надбанням музейного фонду України
7

14 квітня з дозволу власниці квартири Надії Сватко шафку було дбайливо демонтовано.
Фото: www.maidanmuseum.org
16 квітня керамічного півника з Бородянки передали у фонд Національного музею Революції Гідності
Одним із символів стійкості у боротьбі за свободу українського народу супроти ницого та цинічного ворога стала кухонна шафка на стіні вщент зруйнованої бомбою багатоповерхівки у Бородянці на Київщині

Керамічного півника, що вцілів після бомбардування Бородянки, 16 квітня передали у фонд Національного музею Революції гідності. З ним передали кухонну шафу, на який стояв виріб. Цей елемент декоративного посуду став символом стійкості українського народу у боротьбі проти російської агресії.

Про це повідомляє Національний Меморіальний комплекс героїв Небесної сотні - Музей Революції гідності.

"Одним із символів стійкості у боротьбі за свободу українського народу супроти ницого та цинічного ворога стала кухонна шафка на стіні вщент зруйнованої бомбою багатоповерхівки в Бородянці на Київщині. Вціліла там, де шансів, здавалося б, жодних. З усім своїм вмістом: порцеляновим посудом, скляними віконцями дверцят, баночками для спецій, традиційними сувенірами. І навіть керамічною декоративною посудиною для напоїв у вигляді півника, виготовленою у 1960-х видатними майстрами художньої кераміки із Василькова Валерієм та Надією Протор'євими", - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укрпошта визначила найкращий дизайн марки про "російський воєнний корабель"

Звичайний елемент кухонного інтер'єру став легендою завдяки світлині київської фотокореспондентки Єлизавети Серватинської, що облетіла весь світ.

Будівля, на якій тримається шафка, перебуває в аварійному стані. 14 квітня з дозволу власниці квартири Надії Сватко шафку дбайливо демонтували. Важливо було зберегти кожну деталь, аж до шурупів, якими шафка кріпилася до стіни. Навколишня місцевість, руїни будівель і сама стіна із шафкою задокументовані за допомогою дрона для створення 3-D моделі, щоб відтворити розташування і середовище з максимальною точністю.

Керамічного півника створили на Васильківському майоліковому заводі, що був одним із найбільших в Україні виробників сувенірної продукції. Традиції виготовлення таких предметів сягають Давнього Сходу, але назву їм дав італійський острів Мальорка. 2004 року завод, на якому створили керамічного півника, закрили.

Зараз ви читаєте новину «Керамічний півник із Бородянки став надбанням музейного фонду України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі