неділя, 17 січня 2021 11:38

Качинський мене ненавидить - Аґнєшка Голланд

Качинський мене ненавидить - Аґнєшка Голланд
"Люди не хочуть відповідати за свої рішення і життя. Багато свободи робить їх нещасними", - кінорежисерка, президентка Європейської кіноакадемії Аґнєшка Голланд. Фото: gettyimages.com

Качинський мене ненавидить. Часто цитує, у промовах може кілька разів згадати, - каже в інтерв'ю журналу "Країна" польська кінорежисерка, президентка Європейської кіноакадемії Аґнєшка Голланд.

Ярослав Качинський очолює польську владну партію "Право і справедливість". У 2010 році його брат, тодішній президент Польщі, Лех Качинський і ще 95 високопосадовців, громадських діячів, екіпаж літака розбилися над Смоленськом у Росії.

- Навряд чи він бачив мої фільми й узагалі дивиться кіно. Можливо, лише стрічку про Смоленську авіакатастрофу, в якій загинув його брат. Це поганий фільм, зроблений тими, хто вірить у конспіративну змову про атентат, політичне знищення. От Лех Качинський був культурною людиною, любив кіно, читати.

Для українців Польща – приклад посткомуністичного реформування країни. Але зараз ми розгублені, спостерігаючи, що там відбувається.

– Це попередження для світу. Коли люди бояться нових реалій, шукають простих рішень. Тому популісти такі успішні навіть у країнах традиційної демократії. Вони кажуть: "Треба збудувати стіни, виключити тих, хто не є чистими арійцями чи чистими поляками. Коли їх позбудемося, переможемо". І люди йдуть за ними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аґнєшка Голланд: Американське суспільство розділене. Всі незгодні – вороги

Ця альтернативна реальність, яку створюють популісти, переважно в минулому. Чому після стількох хороших змін, вступу до Євросоюзу вона приваблива для поляків?

– Люди дурні, вони не можуть насолоджуватися тим, що мають. Тікають від свободи. Еріх Фромм писав, що свобода – це важко, бо це відповідальність. А люди не хочуть відповідати за свої рішення і життя. Багато свободи робить їх нещасними. Міколашек у "Шарлатані" каже, що найгірше мати вибір. Більшість потребує тюремного наглядача, який скаже їм, що робити. А коли опиняються у в'язниці, то відчувають потребу у свободі, починають за неї боротися. А потім знову оглядаються в пошуках клітки.

Повне інтерв'ю з Аґнєшкою Голланд читайте в журналі "Країна" від 17 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Качинський мене ненавидить - Аґнєшка Голланд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі