пʼятниця, 26 квітня 2013 16:44

"Христос може батогом вигнати жирного жлоба" - українці відтворюють традицію вертепу
15

Фото: Фото надав Володимир Завальнюк

28 квітня у київському закладі Freud House відбудеться моновистава актора й режисера Володимира Завальнюка "Український вертеп".

Вистава унікальна з трьох причин: по-перше, це цілком автентичний вертеп 18 століття – лялькове дійство про створення світу, що розгортається на двох поверхах-сценах вертепного будиночка. Дія відтворена актором за текстами Сокиринського вертепу 1770 року.

"Від себе додав єдине: мої ляльки рухаються не у горизонтальних прорізах підлоги, а за принципом шахової дошки, вони динамічніші", – каже Володимир Завальнюк.

По-друге, в українському сучасному театрі немає аналогів, і по-третє, вистава отримала ґран-прі багатьох міжнародних фестивалів і з великим успіхом ішла на сценах Європи. І вперше вертеп Завальнюка відбудеться в такому камерному форматі: до сцени кілька метрів.

"Це універсальні вистави для людей від 5 до 95 років, хоча найкраще сприймає доросла аудиторія. Люди приходять незалежно від релігійних поглядів, адже це в першу чергу акт мистецтва", – розповідає режисер.

Останніми роками беруться відроджувати вертепи і українські митці разом з громадськими й політичними діячами. Щоправда, це вертепи пізнішої традиції: в ролях не ляльки, а живі люди. З 2007-го року "Остання Барикада" та "Всеукраїнський комітет на захист української мови" проводять фестива?ль вертепів "Карпатія" у Коломиї. Серед відомих вертепників Олесь Доній, Юрій Луценко, Богдан Бенюк, Лесь Подерв'янський, Микола Вересень, Тарас Чубай, Василь Вірастюк.

Поет Артем Полежака, людина не релігійна, але обов'язковий учасник зіркових вертепів.

"Традиція вертепів сягає корінням у сиву нашу язичницьку давнину. Будь-яку релігійну обрядовість, обмежену догматами і суворими настановами, можна порівняти із штучно виведеною породою тварини чи сортом рослини – без певного нагляду воно виявляється нежиттєздатним. Зовсім інша ситуація з народними традиціями – вони живуть і сьогодні, бо пройшли чесний шлях природньої еволюції. Вертеп – це щире святкування християнського празника за народним звичаєм, яскравий танок первинної Радості та Любові, і спокійне попередження про те, що Христос, який мешкає в мужицькій хаті за закопченою іконкою, рано чи пізно може взяти свого пастирського батога і вигнати з Храму іншого христа, якого возять з собою попи на мерседесах – жирного жлоба", – висновує поет.

2013-го під СІЗО вертепував Комітет Визволення політв'язнів та КУН з виставою "Вертеп свободи для тих, хто в неволі". Відтворюють традиції вертепу і прості люди. Два роки поспіль в середині січня в Києві збирається гурт молоді, що назвали себе просто "Київський вертеп". Більшість учасників вертепу беруть в ньому участь не з релігійних міркувань, а з любові до мистецтва.

"Ми ходимо з вертепом і до простих людей, і до різних митців. Цього року, наприклад, були в художника Гарбуза, в Кокотюхи, Забужко, Сашка Лірника. Ходили по хатах у селі Калинівка. Я вертепую,бо це красиво і цікаво. Люблю українські традиції, це те, що збирає друзів і тішить людей, які теж живуть українською ідеєю", - каже 23-річна киянка Каріна Дорошенко, що грала роль Смерті. Ірод в цьому вертепі має голос і картонне обличчя Януковича, а іродовий воїн розмовляє "азірівкою".

Побачити справжній український вертеп Володимира Завальнюка можна 28 квітня о 19:00 у вільному просторі Freud House. Вартість за умовами простору: перша година 36 грн, друга - 24, третя - 12. Далі - безкоштовно.Тарифікація - похвилинна. Вистава триває 45 хвилин.

Зараз ви читаєте новину «"Христос може батогом вигнати жирного жлоба" - українці відтворюють традицію вертепу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі