понеділок, 21 вересня 2015 18:37

Голлівуд зняв фільм про "найнебезпечніше місце на планеті"
12

Фото: B&H film distribution

З 24 вересня в український прокат виходить фільм "Еверест" від ісландського режисера Бальтасара Кормакура. Відомий своїми роботами "Країна вічного літа" і "Гора незайманості". У 121 хвилині фільму розповідається історія однієї з експедицій 1996 року. Сходження на найвищу вершину світу здійснюють кращі альпіністи. Але під час спуску відразу три групи потрапляють в буревій. Фільм заснований на реальних подіях. Головні ролі виконали голівудські актори - Джейсон Кларк, Джош Бролін, Кіра Найтлі. Слоган "Евересту" - "найнебезпечніше місце на планеті". Дистриб'ютором фільму в США стала компанія Universal Pictures.

Про фільм розповідає 68-річний український альпініст, автор книги "Сходження світу на Еверест", екс-нардеп Іван Валеня.

Наскільки реальний фільм "Еверест"? Чи не занадто багато "кіношності"?

Фільм дуже реальний. Але є дрібниці, на які альпініст не може не звернути уваги. У світі всього 14 гір з висотою 8000 метрів і більше. Найнижчий восьмитисячник - це Шишабангма, 5100 метрів, і найвищий 5850 метрів - Еверест. І всі вони знаходяться в Гімалаях. Тому звернули увагу на "свіжість" акторів. Коли піднімаєшся на таку висоту, незалежно Шишабангма це чи Еверест, людина вже не буде мати такий вигляд. Потрібно було режисерові врахувати це. В цілому, фільм видовищний. Зйомки хороші. Можна було б трохи більше приділити уваги пейзажам, які відкриваються з Евересту. Там зовсім трохи цього показали. Але це дрібниці. Я згадую фразу Сергія Бершова. Він сказав: "Мене встигли цим фільмом налякати". І це висока оцінка. Я цю стрічку вже багатьом порекомендував. Хочу, щоб мої діти подивилися.

Чи потрапляли ви в схожі ситуації під час сходжень? Як близько зустрічалися з небезпекою?

У мене в експедиціях було багато схожих ситуацій. З 6 гімалайських експедицій в в 2-х були важкі випадки. У 1994 році на восьмитисячнику Дхаулагирі загинула Галя Чеканова. Це наша альпіністка. В Україні всього 2 жінки побували на восьмитисячнику - це Галя Чеканова і Тамара Єна. У тій групі, яка вийшла на сходження, через накопичення технічних помилок Галя Чеканова і загинула. Потім в 1996 році на горі Шишабангма потрапили в лавину Віктор Пастух і Геннадій Василенко. Це були одні з найсильніших альпіністів. Цьому ніяк не можна допомогти. Так трапилось. Бували в горах землетруси. Теж люди гинули. Я своїми очима це все бачив.

Тоді чому загроза життю все-одно тягне альпіністів підніматися в гори?

У Радянський час я прочитав смішну статтю про альпіністів. Журналіст поставив питання про смерть та бажання знову повертатися на висоту. І хтось із відомих радянських альпіністів сказав: "А, ви знаєте, що в Західній Німеччині дуже високі ліжка. Ніякого холоду. І німці люблять всякі баночки-скляночки. Ставлять їх на ніч поруч. Там мед, вода або щось ще. І вони постійно падають на ці банки. Так от за рік в Західній Німеччині гине більше людей, які падають з ліжка, ніж альпіністів, які ходять в гори ". Подивіться на статистику загиблих в автомобільних катастрофах в Україні або людей, які щоліта помирають від отруєння грибами. Це кілька десятків або сотень. А альпіністи в такій кількості не гинуть.

Чим вас, у такому випадку, ваблять гори?

Там доводиться витрачати колосальні фізичні сили на подолання перешкод, але, в той же час, ми бачимо чудові види, які нас оточують. Красу неба, красу гір і т.д. І поєднання неймовірного фізичного напруження з психологічним стресом дають цей результат, який тягне нас в гори.

Який з видів вам запам'ятався найбільше?

Коли ми піднімалися на Дхаулагірі, я довго в голові тримав той пейзаж. Коли піднімаєшся в гори і з висоти 7-8 кілометрів видно всі вершини. І, коли випадає білосніжний сніг, і ви бачите грізні піраміди гір, що спрямовані в височінь, з прекрасним темно-синім небом - це картина художника Вереха. А взагалі картини, які відображаються в очах, відчуття, коли ти сам перебуваєш на такій висоті - це щось з чимось. Ця краса неба і гір, вона відкладається назавжди. Коли фотоапаратом фотографуєш - це лише відбивається.

Зараз ви читаєте новину «Голлівуд зняв фільм про "найнебезпечніше місце на планеті"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі